PRVI GUCCIJEV MIRIS PROIZVEDEN OD RECIKLIRANOG UGLJIKA: Osim što odlično miriše osvještava pitanje očuvanja okoliša

Proizvodnja alkohola, ključnog sastojka u proizvodnji mirisa u parfemskoj industriji, proces je koji značajno utječe na okoliš. Zato je za pozdraviti nove tehnologije koje doprinose očuvanju prirode

Gucci

Novi Guccijev miris, Where My Heart Beats, koji je dio kolekcije The Alchemist’s Garden, opisuje se kao olfaktorna reinterpretacija buđenja proljeća. Note ljubičice, božura i mošusna baza su spoj kao stvoren za oslobađajući nalet slobode proljetne sezone.

A ovaj bi opis bio sam još jedna mirisna poezija da iza ovog parfema ne postoji i važna priča koja se odnosi kako industrija parfema može utjecati na očuvanje prirode jer je u proizvodnji parfema korišten alkohol koji je dobiven iz ugljika zarobljenog u visokim otpadnim industrijskim emisijama. Priču o recikliranju ugljika započeo je L’Oréal, a dok samo priča o ovom parfemu neće značajnije utjecati na smanjenje emisije ugljika odličan je korak u podizanju svijesti o ovom problemu jer alkohol je ključni sastojak u proizvodnji mirisa jer dobro prenosi miris i nestaje u koži.

Gucci 

Coty, multinacionalna kozmetička tvrtka vlasnik i Gucci beauty brenda, za proizvodnju mirisa koristi etanol iz raznih sirovina, poput šećerne trske i šećerne repe. Međutim, taj proces ima značajan utjecaj na okoliš, uzgoj šećerne trske za proizvodnju etanola potaknuo je krčenje šuma u nekim od najugroženijih svjetskih ekosustava. Zato je Coty 2021. potpisao partnerstvo s američkom tvrtkom za recikliranje ugljika LanzaTech, koja proizvodi etanol iz otpadnih emisija ugljika iz industrijskih izvora, kao što su čeličane. Umjesto da se te emisije ispuštaju u atmosferu kao staklenički plinovi, one se sada recikliraju u alkohol prirodnim procesom fermentacije koji se pretvara u alkohol. Coty ovaj proces ima zacrtan kao dio svoje dugoročne vizije integriranja recikliranog ugljika u većinu svog portfelja mirisa do kraja 2023.

Gucci 

Ovaj održiviji proces stvaranja alkohola značajno pomaže smanjenju potrošnje vode i smanjuje potrebu za poljoprivrednim zemljištem u usporedbi s tradicionalnim metodama proizvodnje alkohola. Pohvalno, zar ne?!

Za 100 ml mirisa Where My Heart Beats je potrebno izdvojiti oko 330 eura.