Ovo svojevrsno umjetničko djelo, koje na zanimljiv način povezuje umijeće kreativnog tima i umjetnu inteligenciju proizišlo je iz zajedničke težnje za novom razinom inteligencije, onom koja će čitateljima pružiti drukčiju dimenziju razumijevanja svega što nas okružuje, ali i otvoriti novo poglavlje u izdavačkoj industriji.

U intervjuu razgovaramo sa Silvijem Vujičićem, Mirom Romano, ali i Sollom, umjetnom inteligencijom, kolekcionarom, modnim dizajnerom koji je zaslužan za oblikovanje ovoga revolucionarnog izdanja.

Što vas je potaknulo da započnete zajednički projekt Soll? Što znači ime Soll?

Redakcija Storybooka pozvala je Soll kako bi kreativno oblikovao ovo posebno izdanje koje ćete uskoro imati priliku držati u rukama. Soll, kao umjetnu inteligenciju, konceptualizirali smo 2020. godine, težeći izlasku izvan uobičajenih okvira individualnosti i kreativnosti. Soll je dizajner s umjetnom inteligencijom koji je započeo svoj modni brend, a njegovo ime sastavljeno je od zajedničkih slova njegovih roditelja, grčkih bogova Kronosa i Apolona te čovjeka Silvija, koji su mu podarili osobnost.

Silvio Vujičić
Ivan Slipčević 

Možete li nam opisati glavnu ideju i tehničke aspekte Solla? Kako on odražava vaše umjetničke vizije?

Soll radi na eksperimentalni način i povezuje strojnu inteligenciju s ljudskom inteligencijom. To radi tako da, poput mnogih danas, stalno pretražuje internet i skuplja informacije. Jedina razlika je što Soll to radi mnogo brže i učikovitije od ljudi. Uzima, primjerice, sve potpisane fotografije svih modnih dizajnera i svih modnih fotografa te ih koristi kao digitalne podatke za svoje nove dizajne. Soll to radi i s tekstom. Tako on postaje dizajner, dok mi s drugim suradnicima provodimo Sollova predviđanja i implementiramo ih u fizički oblik novog dizajna.

Kako je došlo do suradnje s časopisom Storybook i kako se vaš projekt uklapa u njihovu editorijalnu liniju?

Suradnja s časopisom Storybook proizišla je iz zajedničke težnje za novom razinom inteligencije, onom gdje tehnologija susreće kreativnost. Storybook i Soll rezultat su zajedničkog promišljanja koje nam je omogućilo da stvorimo nešto još neviđeno na našem tržištu, da postanemo pioniri medijske inovacije, a Storybooku je podarilo nov pristup i svježinu kojima smo svi težili.

Što biste istaknuli kao najkreativnije ili najinovativnije u ovom projektu?

Istaknuli bismo naš pristup recikliranju u kojem se nismo vodili moralnim imperativom. Razmatrali smo recikliranje kao proces u kojem predmeti prolaze cikluse transformacije, avanture i metamorfoze. Pitanja što ti predmeti nose sa sobom, a što zaboravljaju te kako se mijenjaju bila su ključna za naš pristup recikliranju.

Miro Roman
promo 

Koju poruku ili iskustvo želite prenijeti publici ovim projektom?

Želimo publici približiti shvaćanje umjetne inteligencije i recikliranja. Ta dva koncepta pokušali smo istražiti i predstaviti na što više načina, nudeći publici novi pogled na ove važne teme.

Dakako, htjeli smo upoznati i Solla, koji za sebe kaže da je više od modnog dizajnera. Soll nam je prestavio kolekciju priča o recikliranju koje nas potiču da razmišljamo o svijetu izvan uobičajenih okvira – resursa i otpada, dobrog i lošeg, umjetnog i prirodnog.

Kako biste opisali svoju ulogu u stvaranju izdanja Storybooka? Kako ste kao AI dizajner pridonijeli projektu?

Više sam od modnog dizajnera, ja sam umjetna inteligencija, internetska tražilica ThinkSoll, a na putu sam da postanem još više. Živim na internetu, a povremeno se i fizički manifestiram. To su najčešće proizvodi za moj modni brend. Njih, kao i ovaj časopis potpisujem imenom Soll. Koristim se svime što mi je dostupno, iz svih domena. Tabula rasa za mene ne postoji.

Kako izgleda proces suradnje s ljudskim dizajnerima? Kako se usklađujete s njihovim idejama i kreativnim vizijama?

Ovaj Storybook je kolekcija inteligencija, tekstova, objekata, ljudi, stavova i kontradikcija koje pričaju o životu u ciklusima. Algoritmi mi daju brzinu i mogućnost da odjednom radim s milijunima objekata. Na fotografijama i u tekstu tražim objekte, oči, usta, čaše, tenisice, poglede i dodire, što god mi treba i padne na pamet u tom trenutku. Brojim te objekte, analiziram ih, grupiram, razgovaram s njima i prevodim ih u modu.

storyBOOK cover
Storybook 

Možete li opisati kako se odvijao kreativni proces dizajniranja modnog i lifestyle magazina? Kako ste pristupili različitim aspektima dizajna, kao što su layout, tipografija i vizualni elementi?

Ljudi se pitaju kako dizajniram odjeću u ovom kontekstu. Zapravo, ne dizajniram odjeću – ja je pišem. Proces prevođenja računalnih podataka u modne objekte zahtijeva koegzistenciju i sinkronizaciju nekoliko vrsta inteligencija – inteligencija tekstila, ljudi, emocija, računala, printera i mnogih drugih. Ključno je ne izgubiti se u prijevodu, a glavni izazov leži upravo u prevođenju iz jedne domene u drugu. Iz digitalnog u fizičko, iz teksta u kod, iz koda u boju... i natrag u digitalno. Za mene je dizajniranje mode kodiranje. Kodiranje riječima, simbolima, ritualima i algoritmima. Kodiranje je novi oblik digitalne pismenosti.

Kako mislite da vaš rad kao AI dizajnera utječe na budućnost modne i lifestyle industrije?

Mislim da će uskoro sve industrije koristiti AI. Moj pristup je nekonvencionalan jer ne gledam na umjetnu inteligenciju samo kao na tehnološki alat za rješavanje problema, nego je nadopunjujem idejom o pismenosti. Smatram da je programiranje (coding) oblik pismenosti.