Hrvatska pijanistica Matea Leko na Majčin dan je održala treći po redu zagrebački nastup. Koncertno događanje pod nazivom Musical Stories by Matea Leko i ovoga puta je bilo prepuno emocija koje su prenesene putem glazbe, poezije i razgovora. Matea Leko je nastupila samostalno i u pratnji violinističke zvijezde Maye Levy, belgijske glazbenice koja trenutno nastupa u Parizu, a koju je BBC nedavno proglasio glazbenom zvijezdom u usponu. Poetski dio večeri je već drugi puta za redom bio rezerviran za glumca Janka Popovića Volarića.

Musical Stories by Matea Leko
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko

Pijanistica Matea Leko je Zagrepčanka sa ciparskom adresom. Sa samo 17 godina je upisala zagrebačku Muzičku akademiju i tako postala najmlađa studentica u povijesti Muzičke akademije. Nakon što je diplomirala školovanje je nastavila u Beču i Milanu. Mateu je glazba odvela na brojne zapažene nastupe po cijeloj Europi, no povratak u Zagreb joj je uvijek bio jedna od najvećih želja.

Provela sam nekoliko prekrasnih godina u Beču i nastupala na nekima od najljepših europskih pozornica, ali na kraju dana mi je nedostajala obitelj u Zagrebu. I zato sam se u jednom trenutku odlučila vratiti, čak i staviti glazbenu karijeru na drugo mjesto. Odlučila sam se razvijati i u poslovnom smjeru te sam upisala MBA. Ta dva naizgled nespojiva smjera su me ipak dovela do točke na kojoj sam danas. Razvijam vlastiti koncept pod nazivom „Musical Stories by Matea Leko“ i pri tome neizmjerno uživam u glazbi koju sam dugo godina usavršavala“, pojašnjava Matea.

Matea Leko i Maya Levy
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Maya Levy

Matea Leko_Valentinovo_1.jpg
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko

Nedugo nakon što se vratila u Zagreb, Matea je upoznala sadašnjeg supruga i zbog ljubavi se preselila na Cipar. Prilagodba na potpuno novi način života dogodila se u jeku pandemije koronavirusa. Kada je sve stalo kreativnost je spašavala dan. Matea je odlučila putem YouTube kanala nastaviti komunicirati s publikom i prenositi im poruke nade, ljubavi i razumijevanja putem glazbe, a dodala je i malo edukacije u svaku izvedbu. Već nakon nekoliko mjeseci njen kanal je imao više od 3 milijuna pregleda.

Klasična glazba ponekad ljude odbija jer misle da to nije njihov „cup of tea“. Neki nikad nisu bili na koncertu klasične glazbe, ne znaju kako se odjenuti, kad pljeskati, možda slabo poznaju autore i njihov opus, možda misle da je sve previše uštogljeno“, ističe Matea. „Baš te predrasude želim razbijati svojim nastupima. Na mojim koncertima možete sjediti na podu, vježbati jogu, piti kavu ili čašu vina, možete povesti djecu, čitati knjigu ili samo jednostavno uživati. Koliko opušteno pristupano cijelom konceptu govori i zadnji vizual koji je najavio koncert, a na kojemu nam Beethoven nazdravlja čašom martinija.“

Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Jana Haluza
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Jana Haluza

Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Ljiljana Škrinjarić
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Ljiljana Škrinjarić

Nastupi Matee Leko do sada su održani za vrijeme adventa, na Valentinovo i na Majčin dan. Na svakom od događanja bili su i posebni gosti. Plesačica Sara Vargović publiku je vodila kroz vježbe opuštanja, s ginekologicom Lanom Leko bilo je riječi o ženskom zdravlju. Publika je uživala i u magičnoj izvedbi perkusionistice Aleksandre Šuklar koja nastupa u senzacionalnom Hans Zimmer ansamblu, u izvedbi ljubavnih pjesama Ivane Galić i Darka Horvata, razgovoru sa psihijatricom Ljiljanom Škrinjarić, urednicom časopisa Zaposlena Anom Gruden i urednicom Hrvatske televizije, Janom Haluzom.

Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Sara Vargović
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Matea Leko i Sara Vargović

Musical Stories by Matea Leko, Borna Kotromanić
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Borna Kotromanić

Musical Stories by Matea Leko, Ana Gruden i Ljiljana Škrinjarić
Matea Leko Musical Stories by Matea Leko, Ana Gruden i Ljiljana Škrinjarić

Iako živi na Cipru i nedavno je postala majka, Matea se stalno vraća svom rodnom Zagrebu. Zanimalo nas je i kako izgleda njen život na Cipru?

Cipar je vrlo sličan našem mediteranskom mentalitetu pa prilagodbe skoro i nije bilo. U obitelji mog supruga se govori izvrstan engleski pa nije bilo ni jezične barijere. Ciprani su kao i mi čvrsto obiteljski povezani, vole druženja uz hranu i piće, a uz to se ipak osjeća kozmopolitski utjecaj i na otoku je uvijek živo i možete sresti ljude iz cijelog svijeta. Dolazak djeteta mi je najviše promijenio život i maleni je postao središte našeg svijeta. S obzirom da sam Musical Stories pokrenula upravo u Zagrebu dosta često smo u Hrvatskoj, a ja opet otkrivam sve ljepote ovog grada.“

Matea nam pojašnjava i kako zamišlja svoje sljedeće nastupe.

8. lipnja Musical Stories će se održati u Ljubljani na prekrasnom Ljubljanskom gradu. I tamo će uz mene nastupiti violinistica Maya Levy i gosti iz Slovenije. Jako me veseli nastup u Ljubljani jer sam prošle godine nastupila na otvorenju slovenskog Art Expoa i bila sam oduševljena mladim umjetnicima i umjetničkim projektima u Sloveniji. Osjetila sam poseban senzibilitet prema kulturi i vjerujem da ćemo se slovenska publika i ja često družiti. U Hrvatskoj planiram nastupe i izvan Zagreba, ali zasad je sve u pripremnoj fazi i vjerojatno će se nastaviti na jesen“.