Osim što ljeto volimo zbog toplog vremena, kupanja, sunčanja, putovanja i ljetovanja općenito, obožavamo i događaje koji u to vrijeme zažive. Započinju brojne aktivnosti na otvorenom, a među njima su i raznovrsni festivali. Danas naglasak stavljamo na one fimske te smo u nastavku izdvojili pet festivala na koje možete ovog ljeta otići diljem Hrvatske. 

Pula Film Festival

Ove godine već 71. po redu, Filmski festival u Puli održat će se od 11. do 18. srpnja, a otvorit će ga premijera novog filma redatelja Rajka Grlića 'Svemu dođe kraj'. Jedna od važnijih novosti ovogodišnje Pule je i ta da će Festival početi u četvrtak kako bi publika u petak i za vikend mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. Cijena ulaznica za pojedinačnu filmsku večer u Areni iznosi šest eura, a komplet ulaznica za sve večeri iznosi 35 eura. 

Brač Film Festival

Jubilarni 10. Filmski festival na Braču održat će se od sedmog do 10. kolovoza. Riječ je o međunarodnom festivalu igranog filma za debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja. Ključni ciljevi Festivala su promocija debitantskih dugometražnih igranih filmova, predstavljanje kratkometražnih igranih filmova studenata filmskih akademija, filmski odgoj djece i mladih kroz posebne projekcije i edukativne radionice te umrežavanje mladih filmskih profesionalaca s već istaknutim filmskim djelatnicima iz Hrvatske i svijeta. Ulaznice se mogu kupiti online od prvog srpnja 2024. godine putem ENTRIO platforme, a cijena im je šest eura.

Cinehill

Ako vam je ime još uvijek nije u potpunosti poznato, ništa čudno. Riječ je o nasljedniku legendarnog Motovun Film Festivala koji će se održati od 24. do 28. srpnja, a ove godine po prvi put u potpunosti na novoj lokaciji u Gorskom kotaru - brdu Petehovac iznad Delnica. Program će se proširiti i na obližnje destinacije, a osim filmova, novitet ovog izdanja bit će i jaka reprezentacija spisateljica i pisaca koji će predstavljati svoje nove radove.

Vukovar Film Festival

Osamnaesti VFF ove se godine održava od 28. kolovoza do prvog rujna te time ostaje u svom starom, dobro poznatom i od strane gledatelja poprilično voljenom i prihvaćenom terminu - pred kraj ljeta, točno između završetka godišnjih odmora i početka nove školske godine. Na ovogodišnjem vukovarskom filmskom festivalu postoje dvije vrste ulaznica: dnevna i festivalska. Cijena dnevne ulaznice iznosi tri eura, a vrijedi za sve projekcije tog dana na jednoj od lokacija za koje se ulaznica kupuje. Cijena festivalske ulaznice iznosi 15 eura, a vrijedi za sve projekcije sva četiri dana trajanja festivala na obje lokacije - perivoj dvorca Eltz i Hrvatski dom Vukovar.

Hrvatski Internacionalni Filmski Festival

Šibenik će ove godine od osmog do 11. kolovoza ugostiti prvi Croatian International Film Festival predvođen osnivačicom i kreativnom direktoricom Ellom Mische i koji prvenstveno stavlja naglasak na žene u filmskoj industriji i medijima. Svečano otvorenje održat će se na Trgu Republike Hrvatske s atraktivnom gala večeri, crvenim tepihom i hommage šibenskoj legendi glumišta - Špiri Guberini.