Sinoć je održana službena ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Nakon spektakularnog otvorenja gdje su se kao vrhunac svega pojavile pjevačice Lady Gaga i Celine Dion sa svojim izvedbama, oči svijeta bile su u nedjelju 11. kolovoza uprte u glavni francuski grad.

Mnogo toga se nagađalo, a trosatna ceremonija doista nije razočarala. Održana na francuskom nacionalnom stadionu Stade de Franceu, nakon što je francusku plivač Leon Marchand simbolično ugasio olimpijski plamen u Gardens of the Tuileries, još je jednom predstavila sve sportaše (ili barem one koji su i dalje ostali tada u Parizu). Hrvatski su se predstavnici u velikom broju vratili u Lijepu Našu, a hrvatsku zastavu na ceremoniji zatvaranja nosili su taekwondoašica Lena Stojković i taekwondoaš Ivan Šapina. Stojković je osvojila broncu u kategoriji do 49 kilograma, a Šapina je u kategoriji +80 kilograma izgubio borbu za brončanu medalju.

Zatvaranje Olimpijskih igara
Tolga Akmen/POOL / PA Images / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
HUGO PHILPOTT / UPI / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
Peter Byrne / PA Images / Profimedia 

Zatim nas je dočekala posebna točka u kojoj zlatni putnik iz drugog vremena i prostora pristiže na Zemlju u potrazi za ostacima povijesti Olimpijskih igara dok luta sumornim, pustim futurističkim krajolikom i pozornicom u obliku kontinenata.

Plesači i akrobati, od kojih su neki bili vatrogasni gimnastičari, spustili su se s krova stadiona Stade de France i skočili na divovske olimpijske krugove dok je švicarski glazbenik Alain Roche izvodio Himnu Apolonu lebdeći u zraku svirajući okomito obješeni klavir. Francuska pjevačica Yseult izvela je zadivljujuću izvedbu My Way, počast francusko-američkim odnosima u obliku francuske pjesme koja je prearanžirana na engleski jezik za Franka Sinatru.

Zatvaranje Olimpijskih igara
MAXIM THORE/BILDBYRĹN/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
David Davies / PA Images / Profimedia 

Pariz se od 33. Olimpijade oprostio s porukom o važnosti zaštite duha igara u nesigurnom svijetu razdijeljenom sukobima, a cijeli je stadion i 70 tisuća gledatelja zajedno zapjevalo We Are The Champions legendarne grupe Queen. 

Uz sportaše koji su pohrlili na pozornicu, francuski elektro-pop bend Phoenix započeo je glazbeni set koji je uključivao belgijsku pjevačicu Angèle i kambodžanskog repera VannDa.

Svojih je pet minuta ovdje dobio i glumac Tom Cruise koji je, spuštajući se na užetu, a zatim bježeći sa zastavom na motociklu, postavio holivudski ton za transfer u Los Angeles, sljedećeg domaćina Olimpijskih igara 2028. godine.

Zatvaranje Olimpijskih igara
Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
JOHANNA SÄLL / Bildbyran Photo Agency / Profimedia 

Nakon što je Tom Cruise radnju 'preselio' u LA, prikazani su i nastupi glazbenice Billie Eilish i benda Red Hot Chili Peppersa, kao i najveće nesportske zvijezde ovih Igara - Snoop Dogga. Oni su svoje nastupe prethodno snimili u Los Angelesu te su isti prikazani u video formatu. Navedeni glazbenici izabrani su zbog njihove osobne povezanosti s Gradom Anđela.

Pojavivši se na pariškoj pozornici s američkom gimnastičarkom Simone Biles, gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass priznala je da je francuska prijestolnica visoko postavila letvicu, ali i da je njezin grad dostojan nasljednik.

Zatvaranje Olimpijskih igara
Emma McIntyre / Getty images / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
Emma McIntyre / Getty images / Profimedia 

Zatvaranje Olimpijskih igara
Emma McIntyre / Getty images / Profimedia