Festival koji već šestu godinu u Zagreb donosi najrecentniju i pomno odabranu filmsku produkciju, a djeluje i kao platforma koja ujedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja, sinoć je otvoren u društvu brojnih ljubitelja umjetnosti, arhitekture i dizajna. Festival je otvoren projekcijom filma Van Gogh, stvaranje majstora, redateljice Anne Richard, koji nas upoznaje s Van Goghovim genijem iz dosad neviđene, duboko ljudske perspektive.

Anna Mladenovic, Tina Hajon, Luka Korlaet.jpg
Samir Cerić Kovačević Anna Mladenović, Tina Hajon, Luka Korlaet

Festival su otvorili umjetnička ravnateljica Tina Hajon, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i ravnateljica Instituta Liszt Mađarskog kulturnog centra, Anna Mladenović.

Presretni smo da je otvaranje DA2 Film Festivala s hrvatskom premijerom filma o Van Gogu izazvalo toliki interes publike. Ovogodišnja selekcija filmova zaista je zanimljiva i dotiče se raznih tematika. Narednih dana, gledat ćemo film o kući koja je dragulj kanadske arhitekture, o odnosu čovjeka i prirode, o staklenom neboderu koji je bio simbol Sao Paola, o razigranom dizajnu, modnim trendovima i popularnim televizijskim serijama. Nadam se da će festival i svih ostalih dana biti ovako lijepo posjećen i da će šira publika u njemu uživati” izjavila je na otvorenju DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala umjetnička ravnateljica i selektorica filmova Tina Hajon.

DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival
Samir Cerić Kovačević Tina Hajon

Osim filma Van Gogh, stvaranje majstora, prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, donosi još šest filmskih naslova koji intrigiraju i inspiriraju zanimljivim spojem profesionalnih i duboko intimnih portreta najvećih svjetskih kreativaca.

IMG_1190.jpg
Samir Cerić Kovačević 

IMG_1064.jpg
Samir Cerić Kovačević 

IMG_1142.jpg
Samir Cerić Kovačević 

2Q7A8751.jpg
Samir Cerić Kovačević 

IMG_1050.jpg
Samir Cerić Kovačević 

DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival
Samir Cerić Kovačević 

Tijekom preostala tri festivalska dana u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru i online moći ćemo pogledati fascinantan dokumentarac talijanskih redatelja Francesce Molteni i Mattije Colomba, Zeleno nad sivim, koji istražuje revolucionarni uspon zelene arhitekture i vizionarske projekte Emilia Ambasza. Jeff Koons. Privatni portret, film redatelja Pappija Corsicata intimni je portret jednog od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća, a kanadski dokumentarac Kuća Dyde Arthura Ericksona, redatelja Colina Waugha priča je o umalo zaboravljenom ranom djelu najvećeg kanadskog arhitekta Arthura Ericksona. U Brazil nas vodi nagrađivana arapsko-brazilska redateljica Denise Zmekhol i to filmom Koža od stakla, poetičnoj i osobnoj meditaciji o raseljenosti, nejednakosti i gubitku, kroz putovanje redateljice nakon što je otkrila da je najpoznatije djelo njezina preminulog oca Rogera Zmekhola, moderni stakleni neboder u srcu São Paula, preuzelo nekoliko stotina beskućničkih obitelji. Zadnji festivalski dan, u nedjelju na programu je film Francesce Molteni, Mi drugi, koji pruža sveobuhvatan uvid u bogat i izvanredan život Fernanda i Humberta Campana, koji su obilježili svijet dizajna. Šesto izdanje DA2 Film Festivala zatvorit će film Sretna odjeća, redatelja Michaela Selditcha koji uranja u bogat život kultne kostimografkinje Patricie Field.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri šestog DA2 festivala su filmska redateljica i producentica Dana Budisavljević, dizajnerica Izvorka Jurić i povjesničar umjetnosti Márton Orosz.

Judita Frankovic Brdar.jpg
Samir Cerić Kovačević Judita Frankovic Brdar

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u “Šta DA?” online razgovorima u okviru kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski kreativci i njihova djela. Razgovore već tradicionalno moderiraju novinarke i urednice Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović, a kao gosti ove nas godine očekuju arhitekt Alen Žunić redateljica Francesca Molteni, koja se na ovogodišnjem DA2 Film Festivalu predstavlja s čak dva filma, vizualni umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, arhitektica Senka Dombi, kostimografkinja Duška Nešić i voditeljica i glazbenica Ida Prester.

Mirna Zidaric.jpg
Samir Cerić Kovačević Mirna Zidarić

Daniela Trbovic, Natasa Trbovic i kcerka Misa.jpg
Samir Cerić Kovačević Daniela Trbović, Nataša Trbović i kćerka Miša

Vizualni identitet festivala dizajnirao je studio kuna zlatica. DA2 Film Festival podržan je od Hrvatskog Audiovizualnog Centra, Turističke zajednice grada Zagreba, Smart AV-a, Erste banke i Ville Sandi, te realiziran u partnerstvu s Institutom Liszt - Mađarskim kulturnim centrom, Talijanskim kulturnim centrom i Obalom art centar Sarajevo.

Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru (Ban centar, Europski trg) potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Program DA2 Film Festivala bit će dostupan i online za publiku diljem Hrvatske i to od 18. – 28. listopada na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.