MANEKENKE KOJE SU PROMIJENILE POVIJEST MODE: Danas im nijedna nije ni do koljena, a za sve je zaslužna jedna fotografija

Uskoro na male ekrane stiže dokumentarna serija o ženama koje jedine nose titulu supermodela.

BERTRAND RINDOFF PETROFF / Bestimage / Profimedia

Sve se više govori i piše o najnovijoj četverodijelnoj dokumentarnoj seriji 'The Super Models' koja će se 20. rujna ove godine premijerno prikazati na Apple TV+.

Sasvim razumljivo, uzbuđenje je stiglo do samog vrhunca pogotovo jer je nedavno započeo i cijeli 'hype' oko mjeseca mode i revija koje se održavaju u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu.

Nedavno je izašao i službeni trailer u kojemu smo mogli vidjeti ikone modne scene, 53-godišnju Naomi Campbell, 58-godišnju Lindu Evangelistu, 54-godišnju Christy Turlington i 57-godišnju Cindy Crawford.

'The Super Models' dokumentarac  YouTube

Osim što ih možemo nazvati jednim od najljepših žena koje su šetale modnim pistama, obilježile su zlatno doba modelinga, tzv. eru supermodela iz kraja osamdesetih i devedesetih godina. Upravo u to vrijeme vratit će se i protagonistice dokumentarca koje će dati uvid u sve što se događalo iza kulisa, otkriti kako su izgledali njihovi počeci i što se događalo u procesu nastanka njih kao moćnih žena industrije općenito, i izvan granica mode.

U produkciji dobitnice Oscara, Barbare Kopple, i uz režiju Rogera Rossa Williamsa i Larisse Bills, dame će se vratiti u kasne 80-e i trenutak kada su se njihovi svjetovi susreli u New Yorku i promijenili tijek mode i manekenstva. 

'Nije se radilo o modi, već o ženi. To je ono što je supermodel', rečenica je kojom je započeo sam trailer i koji savršeno opisuje da su upravo te žene igrale glavnu ulogu i bile važnije od samih dizajnera.

Jedan od prijelomnih trenutaka mode, a samim time i karijera ovih dama bio je siječanj 1990. godine kada je Vogue na svoju naslovnicu otisnuo fotografiju Petera Lindberga koji je ovjekovječio veliku petorku, danas četvorku, nakon što nas je u siječnju ove godine napustila njemačka manekenka Tatjana Patitz. 'Nikada više neće postojati ništa nalik eri supermodela. One su bile više od skupine modela, nosile su poruku i predstavljale još mnogo toga. Bilo je to izvanredno vrijeme', rekao je jednom modni fotograf Lindbergh koji je preminuo 2019. godine, ujedno i vizionar ere koja je promijenila pogled na modu.

'Godine 1988. sve je bilo lijepo i glamurozno, ali postojale su i drukčije žene. Bile su odvažne, imale su mozak, vezale su kosu i nisu se šminkale. To je bila promjena. Anna Wintour tada je došla u američki Vogue i kada je vidjela fotografije koje sam snimio, rekla je da upravo to želi. Dala mi je naslovnicu i to je bio okidač. U samo nekoliko mjeseci od materijala koji je stajao u košu za smeće, postale su materijal za naslovnicu', rekao je Peter. Sve je krenulo s poznatom crno-bijelom fotografijom s plaže gdje su modeli pozirali u bijelim košuljama. Objavljena je u američkom Vogueu 1988. godine, a dvije godine nakon, na naslovnici britanskog izdanja osvanula je legendarna petorka.

Profimedia 

Upravo su te fotografije bile inspiracija glazbeniku Georgeu Michaelu koji je zahtjevao svih pet djevojaka u svom spotu za pjesmu 'Freedom! 90'., da bi ih zbog tog spota poželio i preminuli dizajner, legendarni Gianni Versace, za svoju reviju u ožujku 1991. godine. Modeli su hodali pistom izgovarajući riječi pjesme, a reviju je Gianni zatvorio prošetavši pistom s Naomi, Christy, Lindom i Cindy odjevenima u njegovu novu kolekciju za jesen/zimu 1991. godine. Taj je, prema mišljenju mnogih, jedan od najznačajnijih modnih trenutaka. 

Supermodeli na Versace reviji 1991. godine  YouTube

Sada su Naomi, Linda, Christy i Cindy ponovno u tom sastavu pozirale za naslovnice britanskog i američkog Voguea što je mnoge vratilo upravo u vrijeme njihove prve zajedničke naslovnice.

Sagledavši cijelu njihovu povijest kao i put kojim je moda zbog njih krenula, apsolutno je jasno zbog čega je njihov dokumentarac trenutno najiščekivaniji televizijski format.