Trenutno najgledanija serija na Netflixu ujedno je i u središtu kontroverze: Svi ponovno govore o slučaju braće Menendez

Osim serije, sada je najavljen i novi dokumentarac u kojemu će braća po prvi put ispričati svoju priču.

Imdb

Trenutno je na Netflixu najgledanija serija 'Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story'. Za one koji ne znaju, radnja prati jedan od najpoznatijih zločina u američkoj povijesti kada su braća Lyle i Erik Menendez ubili svoje roditelje Josea i Kitty Menendez 1989. godine. Suđenje je trajalo sedam godina, a završeno je 1996. kada su braća osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Razlog zbog kojeg se toliko godina već govori i piše o slučaju su motivi koji su stajali iza tragičnog slučaja. Naime, iako se na početku vjerovalo da su braća počinila zločin iz financijskih razloga, pokazalo se da su Erik i Lyle bili žrtve psihičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja. Tako su na sudu njihovi rođaci Andy Cano i Alan Andersen potvrdili da su José i Kitty seksualno zlostavljali svoju djecu, a Josea je za seksualno zlostavljanje optužio i bivši član benda Menudo, Roy Rosselló, koji je rekao da ga je silovao kada je imao 13 godina.

Imdb 

Ipak, oni koji su pogledali Netflixov serijal nisu dobili ovu stranu priče, dok su bitni dijelovi iz radnje čak i isključeni (primjerice izjave rođaka tijekom suđenja). Uz to, kritiku je privukla i činjenica sa su Erik i Lyle u nekim dijelovima serije prikazani u incestuoznom kontekstu.

Redatelj serije Ryan Murphy dobio je kritike od publike, korisnika društvenih mreža, a sada i od samog Erika Menendeza koji je seriju nazvao lažnom. 

Njegova supruga Tammie Menendez na X-u je objavila njegovu izjavu.

'Vjerovao sam da smo krenuli dalje od laži i pogubnog portretiranja Lyleovog lika, stvaranja njegove karikature ukorijenjene u užasnim i očiglednim lažima koje su raširene u seriji. Mogu samo vjerojati da su to napravili namjerno. Teška srca kažem, ali vjerujem da Ryan Murphy ne može biti toliko naivan i netočan u pogledu činjenica iz naših života da to čini bez loše namjere.

Za mene je tužno što je Netflixov sramotni prikaz tragedija koje okružuju naš zločin vratio bolnu istinu nekoliko koraka unatrag - u vremena kada se optužba temeljila na vjerovanju da muškarci ne mogu biti seksualno zlostavljani i da muškarci ne doživljavaju traumatično iskustvo silovanja kao žene. Te odvratne laži osporile su i razotkrile nebrojene hrabre žrtve u posljednja dva desetljeća koje su hrabro progovorile nakon što su se suočile s vlastitim sramom. A sada je Murphy stvorio ovaj grozni narativ kroz gnusne i užasne prikaze Lylea i mene te obeshrabrujuće klevete.

Zar istina nije dovoljna? Neka istina ostane istina. Demoralizirajuće je da jedan čovjek, koji ima moć, može potkopati desetljeća napretka u osvjetljavanju dječje traume. Nasilje nikada nije odgovor, nikada nije rješenje i uvijek je tragično. Nadam se da se nikada neće zaboraviti da nasilje nad djetetom stvara stotine užasnih i tihih poprišta zločina u tamnoj sjeni iza blještavila i glamura i rijetko je razotkriveno sve dok tragerija ne prodre u sve uključene'.

Imdb 

Imdb 

Iako je serija već samo nekoliko dana nakon izlaska u središtu kontroverze i negativnih recenzija, stižu novosti, u vrlo zanimljivom tajmingu...

Netflix je sada najavio i izbacio trailer dokumentarca 'The Menendez Brothers' u kojemu će braća ispričati svoju stranu slučaja po prvi put u 30 godina. Moći ćemo poslušati originalne audio intervjue Erika i Lylea, odvjetnike uključene u suđenje, novinare, porotnike, obitelj i druge promatrače koji će pružiti novi uvid i svježu perspektivu na slučaj koji i dalje izaziva podjele. U traileru se čuje kako se uključeni dotiču stvarnog suđenja, dokaza i učinka modernih društvenih medija dok nova generacija pokreće pokret za oslobađanje braće.

Premijerno će na Netflixu biti dostupan sedmog listopada, a sada se samo pitamo hoće li isprati kritike koje su dobili nakon tek objavljene serije o istoj tematici. 

The Menendez Brothers   YouTube