Otvoren je DA2 Film Festival: Pred nama su tri dana filmskih ostvarenja o djelima umjetnika, dizajnera i arhitekata

U Institutu Liszt, Mađarskom kulturnom centru, svečano je otvoreno šesto izdanje odličnog festivala.

Samir Cerić Kovačević

Festival koji već šestu godinu u Zagreb donosi najrecentniju i pomno odabranu filmsku produkciju, a djeluje i kao platforma koja ujedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja, sinoć je otvoren u društvu brojnih ljubitelja umjetnosti, arhitekture i dizajna. Festival je otvoren projekcijom filma Van Gogh, stvaranje majstora, redateljice Anne Richard, koji nas upoznaje s Van Goghovim genijem iz dosad neviđene, duboko ljudske perspektive.

Samir Cerić Kovačević  Anna Mladenović, Tina Hajon, Luka Korlaet

Festival su otvorili umjetnička ravnateljica Tina Hajon, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i ravnateljica Instituta Liszt Mađarskog kulturnog centra, Anna Mladenović.

Presretni smo da je otvaranje DA2 Film Festivala s hrvatskom premijerom filma o Van Gogu izazvalo toliki interes publike. Ovogodišnja selekcija filmova zaista je zanimljiva i dotiče se raznih tematika. Narednih dana, gledat ćemo film o kući koja je dragulj kanadske arhitekture, o odnosu čovjeka i prirode, o staklenom neboderu koji je bio simbol Sao Paola, o razigranom dizajnu, modnim trendovima i popularnim televizijskim serijama. Nadam se da će festival i svih ostalih dana biti ovako lijepo posjećen i da će šira publika u njemu uživati” izjavila je na otvorenju DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala umjetnička ravnateljica i selektorica filmova Tina Hajon.

Samir Cerić Kovačević  Tina Hajon

Osim filma Van Gogh, stvaranje majstora, prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, donosi još šest filmskih naslova koji intrigiraju i inspiriraju zanimljivim spojem profesionalnih i duboko intimnih portreta najvećih svjetskih kreativaca.

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević 

Tijekom preostala tri festivalska dana u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru i online moći ćemo pogledati fascinantan dokumentarac talijanskih redatelja Francesce Molteni i Mattije Colomba, Zeleno nad sivim, koji istražuje revolucionarni uspon zelene arhitekture i vizionarske projekte Emilia Ambasza. Jeff Koons. Privatni portret, film redatelja Pappija Corsicata intimni je portret jednog od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća, a kanadski dokumentarac Kuća Dyde Arthura Ericksona, redatelja Colina Waugha priča je o umalo zaboravljenom ranom djelu najvećeg kanadskog arhitekta Arthura Ericksona. U Brazil nas vodi nagrađivana arapsko-brazilska redateljica Denise Zmekhol i to filmom Koža od stakla, poetičnoj i osobnoj meditaciji o raseljenosti, nejednakosti i gubitku, kroz putovanje redateljice nakon što je otkrila da je najpoznatije djelo njezina preminulog oca Rogera Zmekhola, moderni stakleni neboder u srcu São Paula, preuzelo nekoliko stotina beskućničkih obitelji. Zadnji festivalski dan, u nedjelju na programu je film Francesce Molteni, Mi drugi, koji pruža sveobuhvatan uvid u bogat i izvanredan život Fernanda i Humberta Campana, koji su obilježili svijet dizajna. Šesto izdanje DA2 Film Festivala zatvorit će film Sretna odjeća, redatelja Michaela Selditcha koji uranja u bogat život kultne kostimografkinje Patricie Field.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri šestog DA2 festivala su filmska redateljica i producentica Dana Budisavljević, dizajnerica Izvorka Jurić i povjesničar umjetnosti Márton Orosz.

Samir Cerić Kovačević  Judita Frankovic Brdar

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u “Šta DA?” online razgovorima u okviru kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski kreativci i njihova djela. Razgovore već tradicionalno moderiraju novinarke i urednice Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović, a kao gosti ove nas godine očekuju arhitekt Alen Žunić redateljica Francesca Molteni, koja se na ovogodišnjem DA2 Film Festivalu predstavlja s čak dva filma, vizualni umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, arhitektica Senka Dombi, kostimografkinja Duška Nešić i voditeljica i glazbenica Ida Prester.

Samir Cerić Kovačević  Mirna Zidarić

Samir Cerić Kovačević  Daniela Trbović, Nataša Trbović i kćerka Miša

Vizualni identitet festivala dizajnirao je studio kuna zlatica. DA2 Film Festival podržan je od Hrvatskog Audiovizualnog Centra, Turističke zajednice grada Zagreba, Smart AV-a, Erste banke i Ville Sandi, te realiziran u partnerstvu s Institutom Liszt - Mađarskim kulturnim centrom, Talijanskim kulturnim centrom i Obalom art centar Sarajevo.

Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru (Ban centar, Europski trg) potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Program DA2 Film Festivala bit će dostupan i online za publiku diljem Hrvatske i to od 18. – 28. listopada na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.