A najbolji filmovi su: Zatvoreno šesto izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala

Dodjelom nagrade Iskra zaokruženo je jedinstveno višednevno filmsko druženje.

Samir Cerić Kovačević

Sinoć je u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru završio DA2 Film Festival, koji je po šesti put donio presjek najbolje recentne produkcije filmova koji se bave djelima umjetnika, dizajnera i arhitekata. U ovogodišnjoj selekciji predstavljeni su filmovi koji tematiziraju zelenu arhitekturu, gradove i društvo, otvaraju nove perspektive na živote svjetski poznatih umjetnika i vizionara, te otkrivaju intimne priče nekih nama manje poznatih pojedinaca iz dalekih zemalja, čije živote je obilježila snaga kreativnog stvaralaštva.

Samir Cerić Kovačević 

Međunarodni interdisciplinarni žiri šestog DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala najinspirativnijim filmom proglasio je film „Koža od stakla“ Denise Zmekhol, a posebno priznanje dodijeljeno je filmu Anne Richard „Van Gogh: Stvaranje majstora“. Skulptura nagrade ISKRA koja se dodjeljuje najinspirativnijem filmu realizirana je po ideji Irme Markulin, hrvatske umjetnice sa sjedištem u Berlinu.

Samir Cerić Kovačević 

Posebno impresioniran inovativnom naracijom filma, spojem osobne priče oca redateljice, Rogera Zmekhola—sirijskog arhitekta koji je svoj dom pronašao u Brazilu—sa širim pregledom obnove nakon Drugog svjetskog rata i uspona modernizma u jednoj od najprogresivnijih i najgostoljubivijih nacija Južne Amerike, međunarodni interdisciplinarni žiri u sastavu: filmska redateljica i producentica Dana Budisavljević, dizajnerica Izvorka Jurić i povjesničar umjetnosti Márton Orosz jednoglasno je izabrao film „Koža od stakla“ Denise Zmekhol za dobitnika nagrade ISKRA. „Ono što ovaj film zaista izdvaja je redateljičino majstorsko oblikovanje narativnog luka. Zmekhol uspješno zadržava pozornost publike kroz čvrsto isprepleten slijed događaja koji su logično povezani, a istovremeno obiluju neočekivanim obratima“. Prema ocjeni žirija, suptilna struktura filma ne samo da pojačava dramsku napetost, već i produbljuje tematske slojeve. Rezultat je djelo koje nadilazi obiteljsku kroniku, nudeći intiman prikaz složenog odnosa oca i kćeri, istovremeno istražujući naslijeđe Pele de Vidra, kultne visoke zgrade izgrađene u središtu São Paula 1960. godine, koju je dizajnirao Roger Zmekhol.

Samir Cerić Kovačević 

Samir Cerić Kovačević  Dana Budisavljević, Izvorka Jurić

„Film Van Gogh: Stvaranje majstora“, redateljice Anne Richard osvojio je Posebno priznanje za maštovit pristup ponovnom razmatranju života jednog od najslavnijih umjetnika u povijesti. „Umjesto da se fokusira na njegove životne borbe, film istražuje njegovu posmrtnu ostavštinu, ističući ključnu ulogu njegove šogorice Johanne Bonger u oblikovanju njegove reputacije“. Žiri posebno ističe prikaz Johanninog karaktera i tehničku briljantnost filma, posebno upotrebu animacije Oerad de Van Cuijlenborga kako bi se oživjele Van Goghove slike. Integracija arhivskih materijala i povijesnih snimaka dodaje dubinu, stvarajući bogatu pripovijest vođenu lirskom naracijom.

Samir Cerić Kovačević  Francesca Molteni

Zadnji je festivalski dan pred prepunim gledalištem i u društvu redateljice Francesce Molteni prikazan film „Mi drugi“. Riječ je o dokumentarcu koji pruža sveobuhvatan uvid u bogat i izvanredan život brazilskih dizajnera Fernanda i Humberta Campane, dvojca koji je ostavio dubok trag na svijet dizajna. Šesto izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala zatvorio je film „Sretna odjeća“, redatelja Michaela Selditcha, koji prati zanimljiv život kultne kostimografkinje Patricie Field, koja je široj javnosti postala poznata osmislivši izgled slavne četvorke iz serije i filma „Seks i grad“.

Samir Cerić Kovačević  Alen Žunić

Kroz četiri festivalska dana posjetitelji su mogli vidjeti i fascinantan dokumentarac talijanskih redatelja Francesce Molteni i Mattije Colomba „Zeleno nad sivim. Emilio Ambasz“, koji nam je približio revolucionarni uspon zelene arhitekture i vizionarske projekte Emilia Ambasza, koji su prije 40 godina transformirali naše razumijevanje odnosa između ljudi i prirode. „Jeff Koons. Privatni portret“, redatelja Pappija Corsicata, donio je intimni portret jednog od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća Jeffa Koonsa. Kanadski dokumentarac „Kuća Dyde Arthura Ericksona“, redatelja Colina Waugha vratio nas je u 1959. godinu kada je bračni par Dyde za dizajniranje svoje kuće u šumi odabrao tada nepoznatog profesora arhitekture. Ono što je uslijedilo, nitko nije mogao predvidjeti.

Samir Cerić Kovačević  Gian Luca Borghese, Tina Hajon

Samir Cerić Kovačević 

U uvijek zanimljivim i opuštenim, a vrlo često i duhovitim “Šta DA?” razgovorima u okviru kojih se predstavljaju filmovi iz programa, te pobliže upoznaju svjetski kreativci i njihova djela sudjelovali su arhitekt Alen Žunić, redateljica Francesca Molteni, koja se na ovogodišnjem DA2 Film Festivalu predstavila s čak dva filma, vizualni umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, arhitektica Senka Dombi, dizajnerica Lana Cavar, kostimografkinja Duška Nešić i voditeljica i glazbenica Ida Prester. Razgovore su moderirale novinarke i urednice Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović.

Samir Cerić Kovačević  ŠTA DA_Ivana Antunović Jović, Alen Zunić

Samir Cerić Kovačević  ŠTA DA_Vlatka Kolarovic i Franesca Molteni

Samir Cerić Kovačević  STA DA_Ida Prester, Duška Nešić

Umjetnička direktorica i selektorica DA2 Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala Tina Hajon izjavila je: „Izrazito sam počašćena odazivom i reakcijama publike na filmove i program. Osim filmova publika je imala priliku razmijeniti mišljenja s eminentnim hrvatskim arhitektima, dizajnerima i umjetnicima. Sretni smo da je Festival DA2 bio još jednom platforma za neposrednu komunikaciju i kreativnu razmjenu sa širom publikom. Zahvalna sam članovima žirija što su svojim odabirom pobjedničkog filma stavili fokus na iznimno važne teme sigurnosti stanovanja i očuvanja kulturne baštine. Veselimo se novom izdanju DA2 Film Festivala i to nas obvezuje da i sljedeće godine pokrenemo razgovore o aktualnim temama!

Samir Cerić Kovačević  Duška Nešić, Tina Hajon, Ida Prester

Samir Cerić Kovačević  Branka Donassy i Nataša Mihaljčišin

Samir Cerić Kovačević  Ida Prester

Samir Cerić Kovačević  Judita Franković Brdar

Samir Cerić Kovačević  Silvia Jonjić, Robert Zuber, Petra Turkulin Odak

Samir Cerić Kovačević  Tina Hajon

Samir Cerić Kovačević  Daniela Trbović, Nataša Trbović i kćerka Miša

Samir Cerić Kovačević  Mirna Zidarić

Vizualni identitet festivala dizajnirao je nagrađivani studio kuna zlatica. Iako je festival u svom „fizičkom obliku“ iza nas, sedam inspirativnih filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta umjetnosti, dizajna i arhitekture možete i dalje pogledati online diljem Hrvatske na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 28. listopada 2024.