Prodan je kultni crveno bijeli Black Sheep džemper princeze Diane britanskog brenda Warm & Wonderful, te je postignutim iznosom ušao u povijest aukcija.

Slavni džemper princeza Diana je nosila na jednoj od polo utakmica princa Charlesa u lipnju 1981. i to nakon što se par tek zaručio. Na aukciji džemper je postigao cijenu višu od svih očekivanja te je prodan za 1,1 milijun dolara. Cijena je postavila novi aukcijski rekord za bilo koji odjevni predmet koji je nosila pokojna princeza od Walesa te je postao najvrjedniji džemper ikada prodan na aukciji (do sada je to mjesto držao maslinastozeleni džemper frontmena Nirvane Kurta Cobaina koji je 2019. prodan na aukciji za 334.000 dolara).

Princeza Diana nosi kultni džemper
JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia 

Dianin džemper je postigao konačnu cijenu kroz više od 44 ponude da bi konačnu cijenu postigao kroz 15-minutno nadmetanje u kojem je cijena skočila sa 190.000 dolara na konačnu cijenu od 1,14 milijun dolara, dok je, za usporedbu, do sad najvišu cijenu postigla balsku haljinu princeze Diane koju je dizajnirao Victor Edelstein, a koja je prodana u Sotheby'su u New Yorku u siječnju za 604.800 dolara.

Princeza Diana kultni džemper
Lev Radin / Zuma Press / Profimedia 


Slavni pulover jedan je od najznačajnih modnih komada ove aukcije koja je privukla ponude iz 12 zemalja, a u ponudi su svoje mjesto dobili i večernja haljina Murray Arbeid koju je također nosila princeza Diana, zelena ptica iz serije Seks i grad, te drugi zanimljivi komadi.

Princeza Diana nosi kultni džemper
Lev Radin / Zuma Press / Profimedia 

U trenutku pojavljivanja u javnosti u ovom puloveru, princeza Diana je pokrenula brojna nagađanja šalje li modnim odabirom i poruku javnosti (smatra se da je prvi put kad je odjenula džemper crne ovce možda bila slučajnost, no drugi put, dvije godine nakon udaje, smatra se da više nije bila slučajnost), a zanimljivo je kako su 1983. dizajneri džempera primili pismo iz Buckinghamske palače u kojem je objašnjeno da je princeza Diana oštetila svoj džemper s ovcama i zatražila da se popravi ili zamijeni. Poslan joj je potpuno novo ispleteni džemper, a Muir i Osborne primili su pismo zahvale od privatnog tajnika princeze Diane, Olivera Everetta. Ubrzo nakon toga, princeza Diana ponovno je odjenula pulover, ovaj put uz bijele traperice, veliki bijeli ovratnik i crnu vrpcu.

Princeza Diana nosi kultni džemper
Daniel LEAL / AFP / Profimedia 


Proizvodnja džempera prestala je 1994., ali je brend ponovno pustio u proizvodnju 2020. godine. Iste godine, repliku džempera nosila je i Emma Corrin u četvrtoj sezoni omiljene serije The Crown. Gdje se nalazio originalni džemper koji je Diana nosila 1981. bilo je nepoznato do nedavno, prema priči bio je pospremljen na tavanu dizajnera koji su ga i stvorili.