Moda je podložna promjenama i trendovima koji dolaze i prolaze, ali neki komadi odjeće i obuće ostaju trajno popularni. Jedan takav klasičan komad su mokasinke. Ove udobne i stilizirane cipele zauzele su posebno mjesto u svijetu mode, a dok se mnogi pitaju zašto, prilično je jednostavno - imaju sve.

I dok svatko bira model prema osobnim željama i mogućnostima, jedan model mokasinka nalazi se na vrhu liste želja.

Street Style
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Naravno, govorimo o Pradinim chunky mokasinkama. Iako Prada nije jedina modna kuća koja ih je uvrstila u ponudu, njezin ikonični logotip dodao im je X faktor, posebno ako pazite da vaše investicije odišu luksuzom. Kultni Prada logotip u obliku trokuta, bez obzira na to nalazi li se na cipelama, torbama ili jedinstvenoj potkošulji, prepoznatljiv je simbol modnog luksuza.

Pradine glomazne mokasine
Profimedia 

Inače, Pradine globalno omiljene mokasinke svjetlo modne scene ugledale na reviji proljeće/ljeto 1991. godine kao dio Miucciine šeste kolekcije za kuću. Bile su elegantne i bez logotipa, ukrašene samo s nekoliko šavova u kontrastnom koncu.

Izgled su zadržale do 2022. godine kada je kuća predstavila svoju najuočljiviju verziju cipela dosad. 

A zašto su sve mokasinke danas ponovno toliko popularne? 

Udobnost na prvom mjestu

Jedan od ključnih razloga za popularnost mokasinki je njihova izvanredna udobnost. Obično su napravljene od lakih materijala s laganim džonom te ih takav dizajn čini savršenima za dugačke šetnje ili svakodnevno nošenje. Mokasinke se često uspoređuju sa šlapama jer pružaju istu vrstu komfora, ali s mnogo više stila i elegancije.

Svestranost stila

Mokasinke su nevjerojatno svestrane kada je slaganje stilova u pitanju. Mogu se nositi u različitim prilikama i s različitim outfitima. Primjerice, klasične kožne mokasinke mogu se upariti s formalnijim komadima odjeće za posao ili večernji izlazak, dok su mekane i opuštene mokasinke odlične za ležerne aktivnosti ili vikend odmore. Ovaj širok spektar upotreba čini ih neophodnim komadom u ormaru mnogih.

Street Style
Lucia Sabatelli/Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Široka ponuda

Mokasinke su podložne različitim modnim interpretacijama i stilovima. Tijekom godina, dizajneri su stvarali različite verzije mokasinki kako bi se prilagodili trenutnim modnim trendovima. To znači da možete pronaći mokasinke u raznim bojama, s detaljima ili bez, ili čak ukrašene različitim dodacima. Bez obzira na vaš osobni stil, vjerojatno postoji par mokasinki koji će odgovarati vašim preferencijama.

Poznate dame ih obožavaju

Mokasinke su postale omiljen izbor mnogih poznatih ličnosti i ikona stila, a kada slavni biraju neki modni komad, to ih čini veoma modernim izborom.

Jedan od najboljih primjera je Hailey Bieber koja ih je nosila u raznim situacijama, pogotovo chunky loaferice, a trenutno je jedna od najpopularnijih it djevojaka.

Erste 2023 Diners Exclusive kampanja
Erste Diners