Nijedna torba u povijesti ne uživa kultni status i prestiž kao legendarna Hermes Birkin torba, poznatija kao Birkinica. Ikonični modni dodatak povezan je s brojnim modnim mitovima, kako zbog cijene (od 7.500 do 275.000 eura), umijeća izrade, zloglasne liste čekanja i statusa među zvijezdama.

Hermes je dizajnirao torbu za Jane Birkin, tada mladu majku, nakon što se sadržaj njezine prijašnje torbice prosuo po avionu, dokazujući da joj treba nešto odgovarajuće veličine i dovoljno chic za sve stvari. Desetljećima se održala kao statusni simbol bez pompe i naglašenih logotipa. Pokušali smo razotkriti dio misterija koji su vezani uz kultnu Birkinicu, a doznali smo neke zaista fascinantne detalje.

Kvaliteta

Birkinica predstavlja zlatni standard u izradi i bezvremenosti. Ima klasičan oblik. Jedna obučena i vješta osoba izrađuje torbu, a potrebno joj je gotovo 20 sati za izradu. Ista osoba odabire kožu koja će se koristiti i s torbom prolazi kroz testove kontrole kvalitete.

Tajnovitost

Hermes ne otkriva koliko se Birkinica proda godišnje, kao ni postotke zarade, stoga ne znamo kako točno prodaja torbi utječe na profit modne kuće. Ne zna se ni koliko se torbi ukupno proizvede, a budući da tržište nije preplavljeno Birkinicama, doza misterioznosti dodatno podiže razinu ekskluzivnosti.

Ne može se kupiti u butiku

Ne možete ući u Hermesov butik, zatražiti Birkinicu, pogledati je, platiti i izaći s njom. Naime, kupci moraju imati povijest kupnje ili ostvariti odnos s prodavačima kako bi se našli na zloglasnoj listi čekanja.

Neuobičajene marketinške taktike

Hermes ne koristi uobičajene marketinške kanale poput promocije u tisku ili na društvenim mrežama. Umjesto toga, uspjeh Birkinice ovisi o percepciji njezinog prestiža. Teško ju je nabaviti i zato je jako poželjna, a to je sve što je brendu potrebno da stvori beskonačne liste čekanja. Obično uvijek želimo ono što ne možemo imati pa ćemo učiniti sve što možemo da to i dobijemo.

Personalizirane torbice

Međutim, ne očajavajte jer postoji način da dobijete Birkinicu u nešto kraćem roku. Ako vam boja ili materijal nisu od velike važnosti, a vi je jednostavno morate imati, vrijeme čekanja će vam se skratiti. Birkinice po narudžbi primamljive su uglavnom onima koji imaju dovoljno novca da ih posjeduju.

Modna kuća Hermes održala je svoje mjesto na tržištu prestižnim torbama. Iako bi drugi brend mogao pokušati srušiti Birkin s trona popularnosti, ne može parirati njezinoj povijesti i nasljeđu, posebno u kombinaciji s misterioznošću i ekskluzivnošću.