Već je lako zaključiti koji su modeli obuće zagospodarili početkom jeseni i koje najčešće viđamo na ulicama gradova i Instagram profilima it djevojaka. 

Trendovi su ovdje da se mijenjaju, a kako to inače biva, ove jeseni i zime nosit će se obuća koju su modne kuće predstavile na modnim revijama za vrijeme proljetnog Mjeseca mode u kolekcijama za jesen/zimu. Sve ono što smo prije nekoliko mjeseci gledali na pistama, sada je hit i viralno pa je već tada bilo jasno što nas očekuje u hladnoj sezoni. 

S modnih pista u trendove jeseni i zime, ovih će se sedam modela obuće nositi u ovom i nadolazećem razdoblju. 

Bajkerske čizme 

Čizme rokerske estetike i veoma modernog izgleda. Najčešće od crne i smeđe kože, na sebi od dodataka mogu imati zakovice, remenčiće i metalne kopče, a zbog potplate bez pete, ili one vrlo niske, jako su udobne za nošenje. Iako im naziv nagovještava da se vjerojatno mogu slagati samo s urbanim i 'grubljim' modnim izdanjima, kada se poigrate itekako su dobar odabir i uz, tko bi rekao, romantične, cvjetne haljine.

Coach jesen zima 2023.
/ Shutterstock Editorial / Profimedia Coach jesen zima 2023.

Coach jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Coach jesen zima 2023.

 Metalik boje 

I dok smo u modi začinjenoj metalik detaljima uživali i zimi 22/23,. ove sezone metalik je posvuda - od Instagrama i TikToka do polica poznatih brendova, a srebrne cipele više nisu rezervirane samo za one svečanije prilike.

Savjet je da ih kombinirate s elegantnim bojama poput crne, bijele, bež i tamnoplave, a dopušteno je i prepustiti se maksimalizmu te uživati ​​u više komada u istoj boji - od torbi do nakita.

Jil Sander jesen zima 2023.
x / Avalon / Profimedia Jil Sander jesen zima 2023.

Jil Sander jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Jil Sander jesen zima 2023.

 Natikače

Nešto između balerinki i mokasinki. Natikače su savršene za ležerna, ali i elegantna modna izdanja, a idealne su za one kojima je udobnost na prvom mjestu. 

Mogu biti od mekanih materijala, kao i onih kožnih. Možda nisu najbolje rješenje na razdoblje kiše i snijega, ali za sve ono između - nemojte se premišljati. 

Tove jesen zima 2023.
/ Shutterstock Editorial / Profimedia Tove jesen zima 2023.

Tove jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Tove jesen zima 2023.

 Mary Jane cipele

Kožne cipele oblog vrha i s remenčićem preko rista nekoć su bile tipična dječja obuća, no odavno su to prestale biti. Dok su modele s potpeticom 1920-ih nosile flapper djevojke plešući uz jazz, danas ih, stotinjak godina kasnije, nose brojne fashionistice, posebno ljubiteljice francuskog chica. Tako smo Mary Jane cipele već imali prilike vidjeti na it djevojkama poput Kendall Jenner, Alexe Chung, Camille Charriere i Katie Holmes.

Emilia Wickstead jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Emilia Wickstead jesen zima 2023.

Emilia Wickstead jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Emilia Wickstead jesen zima 2023.

 Čizme preko koljena 

Iako ni u jednom trenutku nisu bile toliko poželjne kao, primjerice, kaubojke ili bajkerice, tu su već godinama kao jedne od klasika koji se moraju pronaći u ormaru. I dalje veoma svestrane u modelima, čizme preko koljena savršene su za kombiniranje s haljinama, suknjama i kratkim hlačama. 

Isabel Marant jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Isabel Marant jesen zima 2023.

Isabel Marant jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Isabel Marant jesen zima 2023.

 Mokasinke 

Ove udobne i stilizirane cipele zauzele su posebno mjesto u svijetu mode, a dok se mnogi pitaju zašto, prilično je jednostavno - imaju sve. Mokasinke su nevjerojatno svestrane kada je slaganje stilova u pitanju, a mogu se nositi u različitim prilikama i s različitim outfitima. 

Jedan od ključnih razloga za njihovu popularnost je izvanredna udobnost. Obično su napravljene od lakih materijala s laganim džonom te ih takav dizajn čini savršenima za dugačke šetnje ili svakodnevno nošenje. Mokasinke se često uspoređuju sa šlapama jer pružaju istu vrstu komfora, ali s mnogo više stila i elegancije.

Max Mara jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Max Mara jesen zima 2023.

Max Mara jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Max Mara jesen zima 2023.

 Salonke

Salonke nemaju svoj rok trajanja ili trendovsko ograničenje. One spadaju u vječne klasike koji uvijek prolaze i koji će uvijek biti idealan odabir bez obzira na stil, godine, modni izričaj ili godišnje doba. 

Prada jesen zima 2023.
Zeppelin Photo / Avalon / Profimedia Prada jesen zima 2023.

Prada jesen zima 2023.
CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia Prada jesen zima 2023.