U 89. godini preminuo je legendarni španjolski modni dizajner Paco Rabanne. Pravog imena Francesco Rabaneda y Cuervo, najveću je populanost stekao svojim parfemima, kao i futurističkim kombinacijama iz 60-ih i prvom kolekcijom u potpunosti izrađenom od plastike.

Paco Rabanne modna revija
Profimedia 

Njegove kreacije od raznih materijala, poput metala, papira i krzna, nosile su slavne dame poput Jane Fonde, Audrey Hepburn i Mije Farrow. Zbog korištenja alternativnih i industrijskih materijala, kao i netradicionalnog dizajna smatralo ga se modnim vizionarom.

Paco Rabanne modna revija
Profimedia 

Vijest o smrti legendarnog dizajnera potvrdio je glasnogovornik španjolske grupacije Puig, vlasnice brenda Paco Rabanne. Inače, dizajner se umirovio još 1999.godine te ga se odtad rijetko viđalo u javnosti.

"Paco Rabanne učinio je transgresiju magnetskom. Tko bi drugi mogao navesti moderne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Tko bi osim Paca Rabannea mogao zamisliti miris pod nazivom Calandre – riječ znači automobilski roštilj, znate – i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti? Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio: postoji samo jedan Rabanne. Njegovom smrću ponovno se podsjećamo na njegov ogroman utjecaj na suvremenu modu, na duh koji i dalje živi u kući koja nosi njegovo ime", poručio je José Manuel Albesa, predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu.

Paco Rabanne kolekcija
Profimedia 

Inače, posljednja kolekcija brenda Paco Rabanne izašla je prije nekoliko dana, a u fokusu joj je sjaj Pariza 1980-ih. Od revitalizacije pojedinih četvrti do popularnosti noćnih klubova u kojima su ljudi mogli potpuno otpustiti kočnice, grad je posjedovao neumoran duh.