Tenisice su danas postale jedan od svestranijih modnih komada. Iako su se nekada stavljale u koš samo sa spotskom obućom, danas su izgubile svoju etiketu, osim, naravno, modela koji su dizajnirani isključivo za te potrebe. 

Idealnesu  za kombiniranje s elegantnim izdanjima kao što su haljinice ili kombinezoni, poslovnim izdanjima kao što su hlače na crtu, odijela, košulje, a onda i ležernim te opuštenim kao što su trenirke i omiljeni modeli traperica.

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo brojnim kolaboracijama koje su iznjedrile neke nove dizajne ili boje već poznatih tenisica ili potpuno nove modele. 

Ovih šest suradnji u nastavku posebno je podiglo prašinu, a evo o kojima je riječ. 

Miu Miu x New Balance 530 SL

Inspirirane New Balance 530 modelom, ove su tenisice predstavljene na Tjednu mode u Parizu na Miu Miu reviji u kolekciji za proljeće/ljeto 2024. Sve je viđeno odisalo vintage privlačnošću i modom inspiriranom devedesetima, a upravo su takve i tenisice.

Riječ je o modelu smeđe kože i bež antilopa, s dvostrukim vezicama i prošivenom Miu Miu etiketom na jeziku. Tenisice prate trenutno popularnu retro estetiku, a jasno je bilo da će javnost obožavati njihove neutralne nude boje. Ovo je već treća suradnja ova dva modna imena.

New Balance x Miu Miu 574 striped velvet sneakers
miu miu 

New Balance x Miu Miu 574 striped velvet sneakers
miu miu 

adidas 'Stan Smith'

adidas i modni dizajner Yohji Yamamoto predstavili su nove Stan Smith tenisice nakon više od 20 godina suradnje te upravo tome u čast. Naime, ove sezone, kao posvetu njihovom kultnom partnerstvu, adidas je predstavio Yohji Yamamoto Stan Smith tenisicu - ujedno i simbol dva desetljeća inovacije i kreativnosti. Stan Smith jedan je od adidasovih najlegendarnijih modela koji su sada prilagodili gledajući ga kroz objektiv japanskog dizajnera.

Tako 'obnovljeni' Stan Smith došao je u dvije kontrastne boje. Prvi dizajn ističe besprijekorno bijelu kožu, mat crnu potplatu i crni jezik, dok drugi nudi monokromatsku estetiku i crni dizajn sa samo bijelim jezikom. Obje verzije ukrašene su portretom legendarnog dizajnera i njegovim imenom na peti uz adidasov logo.

Adidas x Yohji Yamamoto Stan Smith tenisice
adidas 

Adidas x Yohji Yamamoto Stan Smith tenisice
adidas 

Adidas x Yohji Yamamoto Stan Smith tenisice
adidas 

Ganni x New Balance

Ganni je u svojoj novoj kolekciji za proljeće/ljeto 2024. u Kopenhagenu predstavio dva kultna modela američkog sportskog brenda te tako potvrdio kako su cool (dad's) tenisice nezaobilazan element u svačijem ormaru. Ovo je bila druga suradnja brendova, a modeli tenisica su 1906R u snažnoj žutoj i neutralnijoj bež boji te RC30 Trackster - crna tenisica sa žutim detaljima.

Spoj danske estetike i snage sportskog brenda pokazao se više nego uspješnim još nakon što se prva kolekcija tenisica rasprodala se u tren pa nije ni čudno što su se odlučili ponoviti suradnju. 

Ganni Tjedan mode u Kopenhagenu SS24
Ganni 

Ganni Tjedan mode u Kopenhagenu SS24
Ganni 

Fenty x Puma 'Avanti'

Rihanna i Puma krenuli su sa svojom suradnjom još prije deset godina, a u rujnu ove godine zajedno su predstavili svoju najnoviju suradnju koja je izrodila Avanti model tenisica. Spoj su slavnih Puminih kopački King i modela tenisica za trčanje Easy Rider.

Izrađene od vrhunske kože, u početku su bile dostupne u dvije boje - mat crnoj i srebrnoj, a nedavno je duo predstavio nove boje - zelenu i plavu, obje s bijelim dodatkom i smeđim potplatom. Kao i prijašnje, dostupne su za žene, muškarce i djecu, a Rihanna kao majka dvoje djece još je ranije istaknula kako i ona sebično želi da i njezini sinovi budu dio priče u kojoj su ona i njihov tata uključeni kroz dizajn, ali i modne lookove.

Fenty x Puma tenisice
Puma 

Fenty x Puma tenisice
Puma 

Fenty x Puma tenisice
Puma 

Jacquemus x Nike 'J Force 1s'

Ako niste primijetili, naziv je zapravo jako dobar spoj i igra riječi 'Jacquemus' i 'Air Force 1'. Odlične Jacquemusove i Nikeove tenisice J Force 1 prvi put su predstavljene u lipnju 2023. u crnoj i bijeloj boji, a nedavno su dobile i svoju vibrantno narančastu verziju. 

Inače, sam dizajner je ovim modelom nastojao iskazati svoju dugogodišnju želju suradnje s brendom Nike i to upravo na Air Force 1 modelu: 'Inspiracija dolazi od želje da ovom modelu pružim minimalistički siluetu nosivu kako uz haljinu tako i uz odijelo, a jednim dijelom inspiracija dolazi i od Nikeovih modela za hiking Terra Ci ACG koje nosim godinama'.

NIKE x JACQUEMUS ORANGE kolekcija tenisice JF1
Jacquemus 

NIKE x JACQUEMUS ORANGE kolekcija tenisice JF1
Jacquemus 

adidas x Wales Bonner

Tenisice koje su u protekloj godini možda bile i najpopularnije svakako su adidas Sambe, kultni retro model koji je do danas ostao jedan od najvećih adidasovih bestselera iako je lansiran još davne 1950. godine. 

A kao lijepa vijest za hladnije sezone stigla je ona o adidas Sambama koje stižu u novim nijansama, a riječ je o kolaboraciji s modnom dizajnericom Wales Bonner. 'Core Black' i 'Fox Brown' kombinacija su kože i antilopa, dok su 'Cream White' i 'Dark Brown' odjeveni u finu konjsku dlaku. Jedan od parova potpuno je prekriven leopardovim uzorkom, a iako se ovo čini pomalo neuobičajenim, osobito za brend koji je uvijek bio prilično čist i minimalan, egzotična estetika došla je u pravo vrijeme za promjene. 

Wales Bonner x adidas Samba tenisice
adidas 

Wales Bonner x adidas Samba tenisice
adidas 

Wales Bonner x adidas Samba tenisice
adidas 

Wales Bonner x adidas Samba tenisice
adidas