Svi znamo koja je najkultnija torba svih vremena. Hermes Birkin nastala je 1984. godine i od tada bilježi stalni rast i želju za posjedovanjem.

Usprkos njezinoj cijeni, danas je jedna od najtraženijih torbi što potvrđuju i Google analitički podaci te podaci s Instagrama koji ukazuju da se ova torba u razdoblju od 2020. do 2023. na mjesečnoj bazi pretraživala u prosjeku 159.208 puta.

Svejedno, ovu torbu nije lako nabaviti te, osim što kupci moraju imati povijest kupnje kod ovog brenda, Hermes joj ne povećava proizvodnju.

Hermes Birkin torba
Hermès 

Danas je cijena klasične kožne Birkin torbe oko 10.000 dolara, dok Birkinice izrađene od rijetkih materijala mogu postići cijenu od šest znamenki. Model Dijamant Himalayan Birkin 30, izrađen od krokodilske kože i optočen pravim dijamantima, prodan je za 450.000 dolara 2022. godine.

Upravo Himalayan Birkin model posjeduje Jennifer Lopez, a rijetka je koja poznata dama da u svojoj kolekciji nema barem jednu Birkinicu.

Da su i one ljubiteljice, sada su pokazale i pjevačica Dua Lipa i glumica Anne Hathaway. Obje su prošetale sa svojim Birkin torbama u crnoj boji, ali i posebnim dodacima na njima.

Dua Lipa nosi Hermes Birkin torbu
RW/MPI / Capital pictures / Profimedia 

Dua Lipa nosi Hermes Birkin torbu
RW/MPI / Capital pictures / Profimedia 

Dua Lipa u svom kožnom, bajkerskom izdanju na svoju je torbu pričvrstila razne privjeske za ključeve, oznake za prtljagu i ostale dodatke u različitim bojama, a slično, samo u manjoj mjeri, napravila je i Anne.

Ona je, pak, svoju Birkinicu ukrasila s privjeskom konja, koji je stigao direktno iz Hermesa i koji se prodaje po cijenama od 550 do 962 eura. 

Anne Hathaway nosi Birkin torbu
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Anne Hathaway nosi Birkin torbu
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

A kako je Jane Birkin, žena po kojoj je torba dobila ime, i sama rekla 'Birkinica je tu da se nosi'. 'Bila sam u zrakoplovu kada je plastična vrećica u kojoj su bile sve moje stvari pukla i sve je ispalo - moj dnevnik, papiri, sve. Baš kad sam rekla kako želim da Hermès napravi torbu u koju mogu stati sve moje stvari, čovjek koji je sjedio je bio Jean-Louis Dumas, glavni dizajner Hermèsa! U to vrijeme već su imali Kelly torbu, nazvanu po Grace Kelly, pa je počeo raditi na Birkinici. Posjetila sam atelje gdje mi je predstavio model od kartona. Razgovarali smo i ukazala na neke promjene, poput povećanja džepova. I tako je napravljeno.', priča je koja stoji iza najpopularnije torbe. 

Ipak, kroz godine ta je torba postala znak prestiža, moći i luksuza, a najmanje je poznata kao torba 'praktična za nošenje puno stvari'.

Moguće da je sada krenulo vrijeme personalizacija i dodavanja svojih pečata luksuznim proizvodima i kreiranju posebnih izdanja sada već dobro poznatih modela.