Godina se bliži krajui vrijeme je za pregled trendova koje smo prigrlili, modnih pričakoje su nas oduševile, modnih komada koji su osvojili TikTok... A vodeće ime u listama i osvrtima u koje modni svijet vjeruje, zasigurno je platforma The Lyst, koja je objavila godišnje izvješće koje uključuje podatke vezane uz pretraživanja 200 milijuna korisnika te platforme, a sve kako bi se istaknuli najbolji brendovi i proizvodi u godini za nama.

Lyst je ponovno proglasio Miu Miu brendom godine, zahvaljujući atraktivnim kampanjama ostvarenim u suradnji sa slavnim imenima, a koje su lansirale proizvode o kojima se ne prestaje pričati; od pulovera do mini hlačica (za istaknuti je kako je trenutak u kojem je Emma Corrin prošetala u Miu Miu zlatnim gaćicama sa šljokicama, pretraživanja brenda porasla su za 257% u samo 24 sata), te odličnim kolaboracijama s New Balanceom i Churchom. Sve je to doprinjelo porastu popularnosti ali i prodaje proizvoda ovog benda.

Miu Miu show FW23
Agence / Bestimage / Profimedia Emma Corrin na Miu Miu reviji

Što se tiče obuće, Lyst je proglasio Alaïa Mesh Ballet Flatcipelom godine, dok su se Adidas Samba istaknule kao nezaobilazne tenisice u 2023., a impresionira i podatak da se ove tenisice na Lystovoj platformi pretražuju svakih 1,7 minuta. Popularnosti su značajno doprinijela imena kao što su Hailey Bieber, Bella Hadid i Harry Styles koji su vjerni ovom modelu tenisica, te suradnje s brendovima kao što su Sporty & Rich, Pharrell Williams i Wales Bonner.

Wales Bonner x adidas Samba
adidas adidas x Wales Bonner

Zanimljiv je i podatak da je Uniqlo torba za na rame, a koja se prodaje za manje od 20 eura, najpristupačniji proizvod koji se ikada našao na listi ove platforme. To je ujedno i najprodavanija torba ovog brenda svih vremena, a popularnost je stekla na TikToku.

Beyonce film o turneji 2023
Beyonce / Ferrari / Profimedia 


Prema Lystu, događaj godine koji zaslužuje osvrt je turneja "Renaissance" slavne Beyoncé, za koju je izrađeno više od 600 jedinstvenih lookova od kojih najistaknutiji nose potpis dizajnera kao što su Mugler, Alexander McQueen, Prada, Brandon Blackwood... Od brojnih lookova koji su oduševili posjetitelje koncerata i ljubitelje mode je Loewe body kombinezon s motivom ruku, zbog kojeg su pretrage zabrendom na Lystu porasle čak 140%.

Ovu listu atraktivnom čini i osvrt na najbolje kampanje, serije, modne revije, viralne trenutke koji su pokrenuli nove trendove i više je nego zanimljiva refleksija izuzetno zanimljive godine, a za istaknuti su pojedinci poput Kylie Jenner koja je prema ovoj listi imala najveći utjecaj kao gošća s prvih redova prestižnih modnih revija, posebno zahvaljujući pojavljivanjima na Schiaparellijevim revijama visoke mode i konfekcije za proljeće 2024, dok su Rihanna i A$AP Rocky, istaknuti kao nezaobulazni primjer modnog para jer su njihovi outfiti s potpisom brenda Bottega Veneta potaknuli portas potražnje za ovim brendom od 35%. Govoreći o brendu Bottega Veneta nezaobilazno je spomenuti torbu Andiamo koja je zabilježila porast od 263% u pretraživanjima nakon što je Rocky proošetao s ružičastom verzijom.