Očekujete zaruke u 2024. godini? Sigurno vas onda zanima kakvi trendovi trenutno vladaju u svijetu vjenčanja.

Osim trendi lokacija, dekoracija i vjenčanica, naglasak je i na zaručničkom prstenju koje uz veličinu kamena i materijal, nosi i osobnost te posebno značenje svakom paru.

Izbor je danas nikad veći, a svaka će mladenka pronaći savršeni prsten za sebe. Budući da ćete prsten nositi do kraja života, ključno će odabrati dizajn za koji ste sigurni da ćete ga voljeti godinama.

Za neke je najrazumniji odabir klasičan kamen na jednostavnom zlatnom prstenu, dok će neki radije birati ekstravagantnije, pomalo neobičnije modele koji odgovaraju njihovoj osobnosti. Sve je to prilično subjektivno i vrijedi ona da se o ukusima ne raspravlja.

Kao i kod svake druge kategorije modnog svijeta ili nakita, mijenjaju se trendovi i zaručničkog prstenja. Iako će mnogi reći 'čemu trend za nešto što je zauvijek', može biti savršena inspiracija za neodlučne.  Ipak, većinom je riječ o samo nadograđenim verzijama dobro poznatih silueta koje su već dokazale svoju privlačnost, samo u modernijem obliku kako bi odgovarale suvremenom ukusu.

Mnogi svoju inspiraciju pronalaze i u prstenju poznatih dama. Tako se itekako pisalo o onom koji je Jennifer Lopez dobila 2022., kao i Hailey Bieber 2018. na Bahamima. Upravo model koji danas nosi gospođa Bieber želja je brojnih dama, a riječ je o sve samo ne jednostavnom prstenu.

Hailey Bieber prsten
Instagram (@haileybieber) 

Hailey Bieber prsten
Instagram (@justinbieber) 

Riječ je o dijamantu klasičnog oblika koji stoji na 18-karatnom zlatu, a vrijednost mu je 500 tisuća dolara. Upravo bademasti i kruškoliki oblici prstena su iznimno popularni posljednjih godina, a ljubav prema njima neće nestati ni sada. 

Prema mišljenjima stručnjaka za nakit, ovih će šest trendova zaručničkog prstenja vladati u 2024. godini.

Toi-et-Moi

Riječ je o dizajnu koji je postao iznimno popularan još u 2023. godini, a čini se da se jako nastavlja i u ovoj. Njegov francuski naziv zapravo znači 'ti i ja', a čini dva spojena kamena koja simboliziraju dvije osobe u jednoj, nevažno kojeg oblika. Iznimno su popularni upravo oni nepravilni, kao i spoj potpuno dva drugačija kamena (primjerice dijamant i biser).

Zaručnički prsten
Instagram (@arianagrande) 

Art Deco 

Riječ je o vintage dizajnu prstena, s malo modernog twista. Koriste se klasični modeli, potencira viktorijanski stil i stari europski oblik dijamanta. Pomalo izgledaju kao da su napravljeni za kraljevski dvor i nekadašnja vremena, a upravo u tome leži njihova čar.

Zaručnički prsteni
Instagram (@lilyjcollins) 

Asimetrija

Mnogi su tradicionalan oblik prstenja zamijenili onim ne toliko klasičnim, onim koji na drugačiji način izražavaju osobnost pojedinca. Kupuju se zaigraniji i manje konvencionalni dizajni, a savršeni za to upravo su oni asimetrični. Dozvoljavaju kombiniranje izreza, boja, kamenja na potpuno drugačiji način. 

Zaručnički prsten
Instagram (@justinbieber) 

Istaknute boje

Možda i najbolji način za izražavanje osobnosti kroz prstenje je dodavanje boje. Safiri i smaragdi posebno su popularni, a iznimno je tražena zelena boja (svi znamo da je Ben Affleck Jennifer Lopez zaručio s iznimno rijetkim zelenim dijamantom i 8.5-karatnim zlatom). 

Zaručnički prsten
Instagram (@tombachik) 

Sjajno i svijetlo   

U modu se vratilo bijelo zlato i platina, uz uvijek voljeno žuto zlato. Iako zahtjeva više brige, prekrasno se slaže s dijamantima (pogotovo onima u boji) koji se tada jače ističu na prstu. Riječ je o cool, utilitarističkom izgledu koji ljudi traže.

Zaručnički prsten
Instagram (@sophiet) 

Više je više 

Iako je posljednjih godina popularno 'manje je više', kada je prstenje u 2024. godine u pitanju - križamo pravilo. Veliki dijamanti, dvostruki prsteni, kombiniranje više različitih kamena, dizajni koji su sve samo ne minimalistički, mnogo zlata i upečatljivo.

Zaručnički prsten
Instagram (@meganfox)