Slavne žene inspiracija su brojnim umjetnicima, ali i modnim dizajnerima pa su tako omiljene torbe dobile ime po njima.

Tako vam je vjerojatno poznata priča o nastanku slavne Birkin torbe koja je nastala nakon što je francuska glumica Jane Birkin sjedila u avionu pokraj kreativnog direktora Hermèsa Jeana-Louisa Dumasa i požalila se na nedostatak prostora u tadašnjoj torbi. Dizajner je tada odlučio stvoriti torbu koja je dovoljno velika i praktična da u nju stane sve što je potrebno jednoj ženi. Iako je Jane Birkin inspirirala nastanak jedne od najlegendarnijih dizajnerskih torbi svih vremena, nije ih vidjela kao odraz svog stila, već ih je natrpavala stvarima, šarala po njima i tretirala kao ceker. Budući da za Birkinicu danas postoji lista čekanja, sigurni smo kako bi njezino ponašanje zgrozilo sve one koji željno iščekuju svoj primjerak vrijedan desetke tisuća eura.

Jane Birkin s Hermesovom Birkin torbom
Profimedia 

Ljubiteljica Hermèsova dizajna bila je i glumica, a kasnije princeza Grace Kelly. Nosila ih je u filmovima i privatno, čak i kako bi sakrila trudnički trbuščić. Posebno joj je drag bio model torbe koji je 1977. preimenovan po njoj u Kelly, a dan-danas je popularan među zaljubljenicama u modnu klasiku.

Grace Kelly s Hermesovom Kelly torbom
Profimedia 

I princeza Diana bila je zaslužna za preimenovanje jedne torbe. Ovoga puta radi se o Diorovoj Chouchou koju je 1995. britanskoj princezi poklonila Bernadette Chirac, supruga tadašnjeg francuskog predsjednika. Diana se toliko zaljubila u nju da je idućih godinu dana stalno fotografirana s njom pa su je iz Diora preimenovali u Lady Dior.

Princeza Diana s Lady Dior torbicom
Profimedia 

Ikona stila Audrey Hepburn inspirirala je nastanak još jedne klasične torbe. Naime, nakon snimanja filma "Doručak kod Tiffanyja" zatražila je manju verziju klasične putne torbe Speedy s potpisom Louisa Vuittona. Dotad je bila dostupna samo u veličinama 30, 35 i 40, a Hepburn je zaslužna za kreiranje modela Speedy 25 koji je i danas omiljen među fashionisticama.

Audrey Hepburn sa Speedy 25 Louis Vuitton torbom
Profimedia 

Jackie Kennedy Onassis, koristila je Guccijevu torbicu Fifties Constance u posebne svrhe - kako bi se tijekom 70-ih zaštitila od nasrtljivih paparazza pa ne čudi što je preimenovana u Jackie 1961. Nekoliko puta vraćena je na Guccijeve modne revije, kao i u kampanji iz 2014. kada ju je Kate Moss također koristila kao zaštitu od paparazza. Torbica ima brojne slavne fanove, od Kaie Gerber i Dakote Johnson do Harryja Stylesa.