Jedinstvena, živopisna Iris Apfel, preminula je u petak 1. ožujka u 103. godini života u svom domu u Palm Beachu na Floridi. Ta je vijest podijeljena na njezinom Instagram profilu, a Lori Sale, agenti i osobni PR manager je izjavila: “Iris Apfel je bila izvanredna. Raditi s njom bila je čast života. Nedostajat će mi njezini svakodnevni pozivi, uvijek dočekani poznatim pitanjem: ‘Što imaš za mene danas?’ Svjedočanstvo njezine nezasitne želje za radom. Bila je vizionarka u svakom smislu te riječi. Vidjela je svijet kroz jedinstvenu leću – onu ukrašenu divovskim, prepoznatljivim naočalama koje su joj se nalazile na vrhu nosa. Kroz te leće vidjela je svijet kao kaleidoskop boja, platno šara i otisaka. Njezino umjetničko oko transformiralo je svakodnevno u nesvakidašnje, a njezina sposobnost da spoji nekonvencionalno s elegantnim bila je ništa manje od čarobne.”

Iris Apfel
Instagram @iris.apfel 

Poduzetnica, dizajnerica, ali prije svega modna ikona, prepoznatljivog stila i vrlo određenih stavova o brojnim pitanjima, neizbrisiv je dio pop kulture današnjice. Bijela kosa, crne okrugle naočale, upečatljiv nakit, perje, jake boje, efektni uzorci - modni eklekticizam koji je samo Iris Apfel mogla savršeno uklopiti u osobnost.

Rođena 29. kolovoza 1921. godine, Iris se prije svega opisuje kao američku poslovnu ženu i dizajnericu interijera koja je sa suprugom Carlom od 1950. do 1992. godine ostvarila zavidno uspješnu karijeru u tekstilnoj industriji, a poznata je i po dizajnerskom ugovoru s Bijelom kućom. koji je uključivao čak devet predsjedničkih mandata od Trumana do Kennedyja, Nixona do Clintona. Studirala je povijest umjetnosti na prestižnom sveučilištu u New Yorku, no već u mladosti počela je dizajnirati interijere, ali i graditi modnu reputaciju u trendovskim novinama tog vremena, poput Women's Wear Dailyja, koji se bavio ženskom odjećom.

Iris Apfel
Instagram @iris.apfel 

Iris je bila i ostala simbol ženske snage i inspiracije iz mnogih kutova, a da ne spominjemo glorificirane manifeste poput činjenice da je 2005. godine Metropolitan Museum of Art u New Yorku napravio izložbu pod nazivom "Rara Avis (Rijetka ptica): The Irreverent Iris Apfel", na kojem su sudjelovala imena poput velikana Carla Fendija, Giorgia Armanija i Karla Lagerfelda.

Kao i činjenica da je bila prva žena koja je u 91. godini života zasjela na cover magazina Vogue Italia, a fotografirao ju je slavni fotograf Bruce Weber, da je iste godine Mattel izradio srebrokosu Barbie u njeno ime; te da je bila inspiracija za brojne umjetničke izložbe, ali i tema nekoliko modnih knjiga i dokumentarnih filmova. Samu sebe je često nazivača "slučajna ikona", kao i "najstarijom živućom tinejdžericom na svijetu".

Iris Apfel
Instagram @iris.apfel 

U njenom liku i djelu aktivno je živio spoj umjetnosti, mode, pretjerivanja ali i mudrosti. Cijeli je svijet zadivljen njezinom kreativnom snagom nazivao ju je najstarijom influencericom, a danas povodom objave vijesti o njezinoj smrti, s iskrenim emocijama pozdravlja se s jedinstvenom legendom.

Iris Apfel
Instagram @iris.apfel 

U čast Iris Apfel prisjećamo se nekih od njenih jedinstvenih izjava.

"Ne očekujete da će vam inspiracija dolaziti svaki dan. Ponekad, stanete na bubu i nadahnuti ste."

"Coco Chanel je jednom rekla da prije nego izađete iz kuće morate skinuti jedan detalj. Ja uvijek kažem dodajte još jedan!"

"Ako imate frizuru, imate super cipele, možete izaći u bilo čemu."

“Moraš biti zainteresiran za nešto, jer ako nisi, ne možeš biti zanimljiv."

"Boje dižu iz mrtvih."

"Ljudi koji imaju puno novca ne oblače se tako dobro kao oni koji nemaju, jer ne pokušavaju biti inovativni."

"Moda je luda za mladošću, 70-godišnjak nema tijelo tinejdžera, ali tinejdžer nema novca kao 70-godišnjak."

"Važnije je biti sretan nego biti dobro obučen."

"Ne kupujem stvari za koje netko kaže da su "In" ili "Must have". Uzimam samo ono što me veseli."

"Kad se ne oblačiš kao ostali, ne moraš ni razmišljati kao oni."

"Osoba sa savršenim stilom vrlo je znatiželjna o sebi."