Odana svojim principima, McCartney već dugi niz godina pokušava pronaći načine kako da svoje modno djelovanje učini čim održivijim, a sada je predstavila jednu od najvažnijih inovacija kada je riječ o izradi materijala. U suradnji s tvrtkom Bolt Threads kreirala je prvu luksuznu torbicu i to od – gljiva.

Frayme Mylo Stella McCartney
Profimedia 
Frayme Mylo Stella McCartney
Profimedia 

Riječ je, naime, o ‘koži’ koja predstavlja vegansku alternativu životinjskoj koži, a dobiva se iz micelija, vegetativnog dijela gljiva ili bakterijskih kolonija koja se sastoji od mnoštva razgranatih niti. Da bi materijal bio dovoljno otporan i trajan kao i životinjska koža, trebalo je učiniti brojna testiranja, no čini se da bi koža od micelija uskoro mogla postati dostupnija, barem kada je riječ o luksuznim proizvodima. Bolt Threads je spomenuti materijal nazvao Mylo, a Stellina torbica Frayme Mylo nije prva koju je britanska dizajnerica kreirala rabeći ovaj zanimljivi materijal. Još 2018. godine kreirala je prvi prototip, torbicu Falabella, a 2021. svjetlo dana ugledali su i prvi odjevni komadi.

Frayme Mylo Stella McCartney
Profimedia 

Premda prva takva torbica sada dolazi u komercijalnu prodaju, riječ je o limitiranoj kolekciji od samo sto komada numeriranih brojevima od 1 do 100. U klasičnom obliku polumjeseca i s lancem masivnih karika (koji je također izrađen od recikliranih materijala), Frayme je inspirirana torbicom Falabella, a ručno su je izradili talijanski majstori.