Zadnja prikazana kolekcija luksuzne modne kuće Valentino bila je ona održana početkom mjeseca u sklopu Tjedna mode u Parizu, kolekcija ženske mode za jesen/zimu 2024. koja je privukla pažnju potpuno crnim modnim izdanjima. Naziv kolekcije Le Noir opisan je kao odraz doživljaja kreativnog direktora koji je poručio kako crna nije boja trezvenosti, već bujnosti, nijansa koja nudi buntovništvo romantici.

S najnovijim vijestima ipak je za razmisliti o značenju zadnje kolekcije, jer danas je potvrđeno kako nakon 25 godina rada za modnu kuću, kreativni direktor Pierpaolo Piccioli odlazi iz Valentina. Piccioli je na mjesto kreativnog direktora imenovan u srpnju 2016., nakon što je tu dijelio titulu s Mariom Graziom Chiuri od 2008. godine.
Kuloarska šuškanja o tome odlazi ili ostaje, zaustavio je glavni izvršni direktor Jacopo Venturini i to izjavom za WWD: "Zahvalan sam Pierpaolu za njegovu ulogu kreativnog direktora i za njegovu viziju, predanost i kreativnost koji su doveli Maison Valentino do onoga što danas predstavlja."

Pierpaolo Piccioli, Valentino
Agence / Bestimage / Profimedia Pierpaolo Piccioli

“Izražavamo našu najdublju zahvalnost Pierpaolu za pisanje važnog poglavlja u povijesti kuće Maison Valentino. Njegov doprinos u proteklih 25 godina ostavit će neizbrisiv trag,” rekao je Rachid Mohamed Rachid, predsjednik Valentina.
Zašto odlazi, gdje nastavlja karijeru pitanja su koja smo prije svega nekoliko dana postavili i na vijest o odlasku Dries Van Notena, i bez obzira na odgovor za zaključiti je kako se u modnom svijetu nastavlja kraj jedne ere.

Vijest je potvrdio i sam Pierpaolo Piccioli na Instagram profilu, i to toplim, emotivnim pismom:

"Nemaju sve priče početak i kraj, neke žive neku vrstu vječne sadašnjosti koja sjaji intenzivnim svjetlom, toliko jakim da ne ostavlja sjene. U ovoj kompaniji sam 25 godina, a 25 godina postojim i živim zajedno s ljudima koji su sa mnom pleli niti ove lijepe priče koja je moja i naša.
Sve je postojalo i postoji zahvaljujući ljudima koje sam upoznao, s kojima sam radio, s kojima sam dijelio snove i stvarao ljepotu, s kojima sam gradio nešto što pripada svima, a što ostaje nepromjenjivo i opipljivo.
Ovu baštinu ljubavi, snova, ljepote i ljudskosti nosim sa sobom, danas i zauvijek.
Sve emocije koje sam osjetio i koje osjećam ostaju u meni i nose ime ljudi koji su se penjali sa mnom neprohodnim i nepoznatim stazama koje su nas dovele do prekrasnih, a danas poznatih panorama.
Ostani sa mnom, ti koji znaš tko si jer tebi pišem, tebi dugujem ovu ostavštinu ljubavi koja je besprijekorna i trajna.
Naposljetku, ovo je ljepota, to je život, nada, mogućnosti i zahvalnost, to su moji ljudi, moje srce, to je ljubav koja ti daje sve mogućnosti na svijetu, posebno one koje ne možeš zamisliti sam.
Zahvaljujući gosp. Valentino i Giancarlo Giammetti koji su mi dali svoje snove.
Zahvaljujući svakoj osobi koja je sve ovo omogućila na ovaj ili onaj način, bila mi je privilegija i čast podijeliti svoje putovanje i svoje snove s vama.
Stella je imala dvije godine kad je došla pogledati moju prvu modnu reviju, uskoro će napuniti 18 i neku večer me pitala: 'Kako se osjećaš?', 'Mlad i slobodan', odgovorio sam.
Dajem ti svoje oči da te vidim kako te ja vidim.
Mlad i slobodan. I pun snova. Stalno.
S ljubavlju, pp"