Prije nekoliko dana u javnost je stiglo priopćenje da se vraća nekada ikonski Victoria’s Secret Fashion Show. Jesmo li uzbuđeni? Nažalost, i ne pretjerano.

Jedna sam od onih koja je nestrpljivo čekala iz godine u godinu gledati spektakl koji su pripremili Ed Razek i njegov tim, a onda je postalo sve gore i gore. I negledljivo. Mnogo je razloga iza toga, ali svi su oni vodili ka sunovratu nekada glamuroznog modnog brenda i omiljenog donjeg rublja.

Iako je Ed bio jedan od stupova brenda, bio je i jedan od razloga pada carstva nakon Vogue intervjua kada je izrekao ne baš javno prihvaćene komentare o kastinzima trans i plus-size modela, tvrdeći da ih show ne treba. Posljednji Victoria's Secret Fashion Show dogodio se 2018. godine, kratko nakon što je intervju ugledao svjetlo dana, a Razek je kompaniju napustio na jesen 2019. U tom razdoblju, brend je doživio brojne financijske i PR probleme.

Victoria's Secret
Nicholas Harvey / Everett / Profimedia 

VS krenuo je u rebranding, u rujnu 2021. stigla je VS Collective, a dvije godine nakon dokumentarac 'Victoria's Secret: World Tour'. Ipak, brend nije mogao postati ono što je bio.

Kao glavni problem kroz godine isticali su mu usmjerenost prema hiperseksualiziranom imidžu, isticanju savršene, visoke, vitke žene ravnog trbuha, idealnih oblina, prekrasnog lica i bujne, voluminozne kose. Takve su bile i njegove anđelice, žene koje su predstavljale brend ne samo na njegovoj pisti, već i izvan nje. One su bile jedinstvene it djevojke koje imaju posebnu energiju, savršen život i nerealnu ljepotu (naravno, samo na papiru) i koje su odavale dojam sinergije na pisti i izvan nje. 

Victoria's Secret
ROC / Backgrid USA / Profimedia 

Alessandra Ambrosio, Tyra Banks, Miranda Kerr, Candice Swanepoel, Adriana Lima, Doutzen Kroes, Gisele Bündchen žene su koje su stvorile pojam anđelica, pojam koji je ispario. A zašto? Brend je prestao birati modele koji se bazirao na njihovom glamuru. Počeli su birati popularne djevojke (Gigi, Bella, Kendall) i djevojke s mnogo pratitelja na Instagramu (da, to su i izjavili). Naravno, ideja o posebnosti je isparila i dobili smo mnogo gotovo jednakih djevojaka bez one poznate autentične karizme koju je imala svaka od nekadašnjih anđelica. 

Ipak, te su žene kroz godine postale 'znak za nerealnu ženu' i 'žene koje bude komplekse' zbog čega je Victoria's Secret počeo mijenjati svoju politiku, okrenuo se feminističkoj preobrazbi i izbacio u prodaju širi asortiman veličina i dizajna. Brend je naglasio inkluzivnost, izbacio liniju donjeg rublja za žene s invaliditetom, počeo podržavati LGBTQIA+ zajednicu i uvrstio ih u svoje kampanje.

Victoria's Secret
TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia 

Ipak, kako pišu strani mediji, otkako je brend okrenuo novu stranicu, Victoria's Secret je doživio značajan pad prihoda, što bi značilo da će se sada ponovno pokušati vratiti onome što su bili? Vrijeme će pokazati, ali ne čini se preuranjeno reći da je Victoria’s Secret Fashion Show živio svoje zlatno doba i da povratka na staro vjerojatno nema.