Jučer je u sklopu Tjedna visoke mode, na pariškoj adresi Avenue George 10, modna kuća Balenciaga predstavila novu kolekciju. Viđeno na reviji opisuje se kao miks poznate estetike i igre oversized komada, subkulture i modne autentičnosti brenda. Uvrnuto izvrnuti sil Demne, kreativnog direktora, protkao je 39 predstavljenih lookova, iza kojih stoji predanost konstrukcijama, odabiru materijala, koji su često neočekivani, od prerađenih plastičnih vrećica, aluminijske folije i umjetnog krzna, a koji su spojili couture Cristóbala Balenciage i današnji pogled na modu ove modne kuće.

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC25
Balenciaga 

449209591_1022138356140849_5945126272739587396_n.jpg
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Balenciaga HC 2025
Balenciaga 

Iza svakog modela je zanimljiva priča o tehnikama, složenosti i vremenu potrebnom za izradu, a kroz sam proces oblikovanja kolekcije brend je surađivao s odabranim umjetnicima. Za sve one koji poznaju i cijene rad modne kuće Balenciaga, savršen modni doživljaj, ali i onaj koji se u svega nekoliko sati nakon revije lansirao u predmet razgovora i prepirke na društvenim mrežama.

Zašto? Najkraće bi mogli reći, sve zbog jedne objave, i to one dizajnera Miguela Adrovera.

Miguel Adrover
Instagram @migueladroverofficial Miguel Adrover

"Da li da kažem hvala ili, vidimo se na sudu", riječi su kojima je započeo objavu na Instagramu, te nastavio: "Malo sam umoran da me ovaj što dizajnira za Balenciagu ne prestaje doslovno kopirati. Tužno je da nitko od modnih urednika koji su sjedili u mojim revijama u prvom redu, nema hrabrosti odati mi priznanje, za nešto što sam prije više od 14 godina predstavio u kolekciji '''OUT OF MY MIND'', a netko tko naplaćuje toliko novca, za biti veliki sluga brenda korporativne tvrtke kao što je Balenciaga, trebao bi imati svoj vlastiti stil i veličinu. Tužno." Naravno da je komentar bio prije svega namijenjen Demni, a riječi idu u smjeru copycata, kopiranja dizajna, što je zapalilo komentare, u kojima su mnogi dali podršku Adroveru, bez obzira što svi znaju za tezu kako više ništa u modnom svijetu nije novo.

Miguel Adrover vs Balenciaga
Instagram @migueladroverofficial 

Miguel Adrover vs Balenciaga
Instagram @migueladroverofficial 

Miguel Adrover je španjolski dizajner koji je u svijetu mode ostvario uspješnu karijeru prkoseći modnim konvencijama. Njegova se moda opisivala kao ekscentrična, raznobojna moda koja se isticala po svojoj originalnosti i underground stilu, a CFDA ga je 2000 godine proglasio najboljim novim dizajnerom godine. I nakon njegovog povlačenja s globalne modne scene, što se pripisuje nesnalaženju u potrebama modnog svijeta, ili lošem tajmingu za njegov stvaralački rad i talent, njegovi su komadi postali predmet žudnje modnih kolekcionara, a nedavno je WWD izašao s pričom kako se vraća na scenu, i to s atraktivnim šiltericama.

Danas na Instagramu, on ima oko sto tisuća pratitelja i navodno su upravo oni razlog zašto se dizajner vraća u modu, a nije jednom istaknuo kako su brendovi poput Balenciage i Guccija preuzeli njegov modni potpis, on je redovno odbijao pozicije kreativnog direktora za prestižne modne kuće, ponavljajući kako ne želi biti "kreativni sluga za veliki korporativni brend", te kako ne želi biti dio industrije koja snažno utječe na klimatske promjene.

Miguel Adrover vs Balenciaga
Instagram @migueladroverofficial 

Miguel Adrover vs Balenciaga
Instagram @migueladroverofficial 


Ovo nije njegov prvi, niti vjerojatno zadnji javni proziv, ali je zanimljivo za prošetati kroz galeriju fotografija kojima ukazuje na preveliku sličnost njegovog dizajna i Balenciagine kolekcije. Komentari ispod objave upućuju riječi podrške, veličaju njegovo modno stvaralaštvo, ali i ukazuju koliko je danas kopiranje često dio namjerno odabrane modne strategije. Malo drame ili puno istine - na tržištu je da procjeni.