U svijetu mode trendovi se neprestano mijenjaju, a čak i najdominantniji stilovi ponekad ustupe mjesto novim idejama. Tako je i s blejzerima koji su već godinama neizostavan komad jesenske garderobe. No, klasik s bogatom poviješću polako zauzima njihovo mjesto, a to je barn jakna, omiljeni izbor aristokracije i modnih insajdera. Ovaj komad, koji se često povezuje s kraljevskom obitelji i britanskim seoskim ambijentom, danas je postao jedan od najtraženijih među ljubiteljima sofisticiranog, ali praktičnog stila.

Omiljena među članovima britanske kraljevske obitelji, od kraljice Elizabete II. preko princeze Diane pa sve do princeze Kate, barn jakna dominirala je desetljećima njihovim countryside odmorima. Ističući se svojim samtastim ovratnikom, dubokim džepovima i toplom podstavom, jakna je najčešće izrađena od platna ili voštanog pamuka, dva materijala dovoljno izdržljiva za kišno vrijeme.

Londonska modna scena ipak je uspjela promijeniti percepciju ove jakne, pokazavši načine kako je stilizirati tako da izađe izvan prvobitno zamišljenih okvira. Dua Lipa je nedavno nosila predimenzioniranu zeleno-smeđu barn jaknu s kratkim hlačicama i šiltericom dok je šetala plažom.

S druge strane, londonska influencerica Lucy Williams uparila je svoju barn jaknu s bijelom majicom kratkih rukava, crnim trapericama širokih nogavica i Onitsuka Tiger tenisicama. Marilyn Nwawulor-Kazemaks nosila je krem ​​verziju s bijelom majicom, zavrnutim trapericama, čarapama i mokasinkama, dok je Marianne Smyth iz Belfasta mokasinke zamijenila gležnjačama i dodala kaubojski remen.

Barn jakne nisu popularne samo među it djevojkama. Mnogi luksuzni brendovi prepoznali su praktičnost ovog komada i sve veću bazu obožavatelja pa su u svoje kolekcije uvrstili i kvalitetne verzije ovog artikla (Hermès, Victoria Beckham...).

Ako ste se nakon ove mini modne reportaže i vi zaljubili u barn jakne, u nastavku izdvajamo nekoliko naših preporuka iz spektra high street mode. 

Barn jakna
Zara 

Barn jakna
Mango 

Barn jakna
Bershka 

Barn jakna
Pull and Bear 

Barn jakna
Stradivarius 

Barn jakna
Mango 

Barn jakna
Mango 

 Izvor: Elle.rs