Minimalistički i uglađeni lookovi koji su dominirali modnim revijama za jesen/zimu 2023., u kombinaciji s tihim luksuzom koji je Gwyneth Paltrow iznijela tijekom svog nedavnog suđenja i četvrtom sezonom serije "Succession", dovela je do zaluđivanja pojmom i estetikom skrivenog bogatstva, tzv. "stealth wealtha".

Nije tajna da imućni ljudi nose skupocjene basic komade, no visoka moda prihvaća i ekscentričnost pa je otkačeni luksuz kontrast tihom luksuzu koji je zaludio brojne slavne dame.

Schiaparelli AW23
Profimedia 

Od Loeweovih kožnih balon cipela i Schiaparellijevog pulovera s umetnutim zlatnim pločicama na grudima do Louis Vuitton X Yayoi Kusama točkaste torbice u obliku bundeve, mnogima je ovakav stil puno inspirativniji od neupadljivih majica, jakni i traperica.

Schiaparelli AW23
Profimedia 

Bezvremenska moda ne mora biti prigušena ili dosadna. Jedan ekscentričan komad može biti bezvremenski, a u isto vrijeme moderan i umjetnički.

Rick Owens AW23
Profimedia 

Dio dizajnera okreće se nadrealizmu i dadaizmu, odbacuju konformizam i prihvaćaju humor, maštu i iracionalnost. Otkačeni luksuz poručuje da se njegov nositelj ne boji isticati i da im gledište nije usmjereno na realnost, već na maštu. S obzirom da stvarnost zna biti poprilično sumorna, tko ih može kriviti?

Rick Owens AW23
Profimedia 

Može se reći da je tihi luksuz osnovni način rada za bogate i da zahvaljujući nezapamćenom hypeu na društvenim mrežama više nije tako tih. U modi se i dalje događaju uzbudljivije stvari na koje vrijedi obratiti pozornost.