Goli gležnjevi su siguran znak da su topliji dani pred vama, a nema boljeg načina za ulazak u proljeće od cipela koje su sinonim za jednostavnu prijelaznu obuću: klasičnih Gucci Horsebit mokasina.

Mokasine su početkom 20. stoljeća bile radna obuća norveških poljoprivrednika i ribara te su dizajnirane s udobnošću kao prioritetom. Ali Guccio Gucci, osnivač talijanske modne kuće Gucci, vidio je potencijal izvan pragmatizma cipela. 

Gucci Horsebit mokasine
Gucci 

Tako je 1953. godine, nakon otvaranja svog prvog butika sa sjedištem u SAD-u u New Yorku, Gucci lansirao svoje prepoznatljive mokasine s metalnim detaljem u obliku konja inspiriranim konjičkim cipelama britanske aristokracije. Podstavljeni uložak i niska peta učinili su ih hitom među poslovnim ljudima i akademskom zajednicom, ali i filmskim zvijezdama i ikonama stila poput Audrey Hepburn i Jacqueline Kennedy. Godine 1985. njihova im je popularnost donijela mjesto u stalnoj zbirci Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

Gucci Horsebit mokasine
Profimedia 

Gucci Horsebit mokasine su sinonim za bezvremenost, a njihova privlačnost i danas je postojana. Savršen su hibrid ležernog i elegantnog stila, a nakon 70 godina postojanja ne čudi što stil cipela ostaje modni kultni klasik i komad vrijedan ulaganja.