Atraktivnim sadržajem na društvenim mrežama brenda Tom Ford objavljeno je kako dizajner Tom Ford odlazi. Brend ostaje, velikan mode odlazi a odlazak je najavljen filmski – s tri video uratka koji najavljuju posljednju kampanju za posljednju kolekciju za jesen/zimu 2023. koju potpisuje Tom Ford. Kampanja nosi naziv Archiv a u njoj nastupaju brojna poznata lica poput Joan Smalls, Karen Elson i Amber Valletta, slavna lica uz koja je Tom Ford označio svoj povratak na modnu pistu nakon što se razišao s Kering grupom.

Video uradak započinje ulaskom Toma Forda u prostor (on naravo izgleda savršeno u odijelu i sa sunčanim naočalama) gdje se jedan za drugim aktivira izlog u kojem ga očekuje modni performans u kojem dominiraju neki od modnih favorita Toma Forda - remake bijele haljine s ogrtačem koju je dizajnirao za Gwyneth Paltrow na dodjeli Oscara 2012. godine, nova verzija korzeta i suknje u boji fuksije koju je nosila Zendaya, remake kultnog baršunastog odijela iz njegovih Guccijevih dana....

Vijest o odlasku je stigla bez najava, već samo uz riječi: "Tom Ford, u svojoj posljednjoj kolekciji za svoj istoimeni brend, okrenuo se svojim arhivama i ponovno izdao svoje omiljene lookove iz proteklih 13 godina."
"Godine 2010. Tom Ford lansirao je svoju prvu kolekciju ženske odjeće. Danas, više od desetljeća kasnije, za svoju posljednju kolekciju, on odaje počast ženi TOM FORD-a ograničenim ponovnim izdanjima svojih najpoznatijih ikoničnih lookova s potpisom".

Moda Toma Forda kroz zadnjih 18 godina je u svojoj osnovi ostala nepromijenjena, dizajner se uvijek obraćao svojoj modnoj publici ne priklanjajući se trendovima već ostajući vjeran svojoj stilistici. Fordovu posljednju kampanju prožetu tipičnim Tom Ford glamurom potpisuju Carine Roitfeld i Steven Klein.


U studenom 2022. godine brend Tom Ford je kupio Estée Lauder za ogromnih 2,8 milijardi dolara. Luksuzna grupa prethodno je posjedovala Tom Ford Beauty i Tom Ford Parfums od 2006. godine Pod Estée Lauderom, muška i ženska konfekcija licencirana je grupi Zegna, koja je prethodno imala licencu za mušku odjeću.
Je li ovo zasluženi kraj za modnog velikana, povlačenje ili trenutak za pokretanje nečeg novog, ne zna se, ali je zasigurno trenutak za modno uživanje u liku i djelu ovog modnog velikana.