Met Gala 2023. je više od događaja o kojem će se govoriti gdje koji dan a razlog tome je kako zadana tema - interpretacija lika i djela velikana mode Karla Lagerfelda, a koji je u dobi od 85 godina preminuo 2019., tako i odlična moda koja je nastala kao odgovor na zadanu temu.

Haljine koje su posebno privukle pažnju one su koje su najiskreniji odraz stvaralaštva modnog maga, modeli koji su refleksija arhivskih primjeraka brendova Chanel i Chloé te tako i kultnih trenutaka kako s modnih pista tako i iz nezaboravnih reklamnih kampanja. Upravo je ova doza vintage mode jedna od potvrda važnosti njegovog rada i utjecaja na modu i umjetnost.

Naomi Campbell

Met Gala 2023
Profimedia Naomi Campbell

Chanel 2010
Profimedia Chanel 2010.


Ovaj supermodel dobar je dio karijere vezala i uz rad s Karlom u devedesetima i dvijetisućitim godinama, pa se čini kako za ovogodišnju Met Galu nije niti postojao drugi izbor do vintage Chanel haljine. Satenska haljina jedan je od arhivskih bisera iz Chanelove couture kolekcije za proljeće/ljeto 2010.

Dua Lipa

Met Gala 2023
Profimedia Dua Lipa

Chanel 1992
Profimedia Chanel 1992.

Slavna pjevačica je odjenula savršeni primjerak Chanelove couture arhive, bijelu haljinu od tvida koju je prva nosila Claudia Schiffer na reviji 1992. godine.

Gisele Bundchen 

Met Gala 2023
Profimedia Gisele Bündchen

Chanel 2007
Profimedia Chanel 2007.

Supermodel Gisele Bundchen za ovu je priliku odabrala Chanelovu vjenčanicu, jedan od modela s kojim je uvijek na impresivan način Karl Lagerfeld zatvarao revije.Ova je haljina model iz kolekcije za proljeće/ljeto 2007. godine.

Nicole Kidman

Met Gala 2023 Nicole Kidman
Profimedia Nicole Kidman

Slavna glumica za ovu je prigodu zaronila u vlastitu arhivu Chanela, te oduševila noseći prekrasnu couture haljinu koju je Lagerfeld dizajnirao za nju još 2004. godine, kada je glumila u reklami za Chanel br. 5 koju je režirao Baz Luhrmann.

Kristen Stewart

Met Gala 2023
Profimedia Kristen Stewart

Chanel cruise 2016
Profimedia Chanel cruise 2016.


Kristen Stewart i Chanel uvijek su odlična kombinacija, a za Met Gala 2023. glumica je odabrala vintage look iz Karlove nezaboravne cruise kolekcije 2016. koja je prikazana na Kubi, na ulicama Havane.

Marion Cotillard

Met Gala 2023
Profimedia Marion Cotillard

Marion Cotillard nosila je haljinu iz Chanelove couture kolekcije jesen/zima 2007., u kojoj je zabljesnula na dodjeli BAFTA nagrada još 2008. 

Olivia Wilde

Met Gala 2023
Profimedia Olivia Wilde

Iako haljina Olivije Wilde tehnički nije vintage, za nju ju je kreirala trenutna kreativna direktorica modne kuće Chloé Gabriela Hearst koja je haljinu temeljila na dizajnu iz kolekcije Chloé iz 1983. godine.

Vanessa Kirby

Met Gala 2023 Vanessa Kirby
Profimedia Vanessa Kirby


Britanska glumica Vanessa Kirby također je odala počast Karlu noseći look iz njegova vremena u Chloé. Haljina – nazvana 'shower dress' zahvaljujući dramatičnoj poleđini - jedna je od haljina iz kolekcije jesen/zima 1983. godine.

Lizzo

Met Gala 2023 Lizzo
Profimedia Lizzo


Lizzo je nosila Chanelovu rekreaciju haljine iz kolekcije jesen/zima 1991. godine, koju je na modnoj pisti nosila Linda Evangelista.

Margot Robbie

Met Gala 2023
Profimedia Margot Robbie


Haljina Chanel po narudžbi Margot Robbie također je bila izravna referenca na komad koji je dizajnirao Karl. Rekreacija je one koju je nosila Cindy Crawford na modnoj pisti za proljeće/ljeto 1993. godine.