Zahvaljujući izrazitoj kreativnosti ovog su francuskog dizajnera nazivali brojnim epitetima - princom visoke mode, čudom visoke mode, genijem svog vremena, modnim revolucionarom... a za to postoje brojni razlozi, od činjenice da je u svijet visoke mode uveo pojam ležernosti ali i umjetnosti te modnih inovacija koje su često bile dočekane s puno kritika. Sa samo 21 godinom našao se na čelu modne kuće Dior (zahvaljujući susretu s Michelom de Brunhoffom, tadašnjim glavnim urednikom francuskog izdanja magazina Vogue, koji je prepoznao impresivnu sličnost s radom Christiana Diora te ih povezao) i već prvom kolekcijom pokazao svoju snagu i talent.

Yves Saint-Laurent
Profimedia 

Ali u njegovom životu uz brojne kolekcije i uvijek posebne revije neizostavne su modne priče jer je upravo Yves Saint Laurent zaslužan za neke od modnih stilova u kojima uživamo i danas.

Le Smoking - izum ženskog smokinga

Godine 1962. Yves Saint Laurent izveo je pravu modnu revoluciju, jer dok je diljem svijeta vladalo mišljenje kako žene ne bi trebale nositi hlače Laurent je pokazao kako žena izgleda u odijelu inspiriranom muškim smokingom. Modni znalci bili su šokirani, no odvažnije žene onog vremena rado su prihvatile modni izazov i priča govori da prva koja je s ponosom odjenula žensko odijeli je bila dizajnerova bliska prijateljica - glumica Catherine Deneuve.

Yves Saint-Laurent
Profimedia U društvu s Catherine Deneuve

Yves Saint-Laurent
Profimedia 

Prvi koji je na reviju pozvao tamnopute manekenke

U 60-ima je zapošljavanje modela tamne boje kože u Francuskoj bilo gotovo politički čin. Ipak, dva dizajnera odvažila su se te na modnu pistu pozvala tamnopute modele – bili su to Yves Saint Laurent i Paco Rabanne. Yves Saint Laurent je volio vitke žene impresivne pojave. Oduševljen ljepotom Fidelije, prvog tamnoputog modela, pozvao ju je na sudjelovanje na reviji 1962. godine te je tako učinio prvim tamnoputim modelom u svijetu visoke mode. Slijedile su je afričke manekenke poput slavne Iman, Alek Wek, Katouche Niane ili Rebecce Ayoko koja je bila i jedna od njegovih muza. Također, prvo pojavljivanje Naomi Campbell na modnoj pisti dogodilo se zahvaljujući upravo Yves Saint Laurentu.

Yves Saint-Laurent
Profimedia 

Yves Saint-Laurent
Profimedia 

Nove vizije mode i umjetnosti - Ligne Trapeze

Yves Saint Laurent bio je jedan od prvih dizajnera koji je poticao sinergiju mode i umjetnosti – surađivao je sa suvremenim umjetnicima i inspirirao se poznatim umjetničkim djelima svog vremena. To se iskustvo savršeno moglo doživjeti kroz kolekciju pod nazivom Ligne Trapeze - u kojoj je dizajner predstavio haljinu A-kroja u grafičkim bojama, referirajući se na djela Mondriana. I silueta i način na koji je haljina oblikovana kao slikarsko platno izrasli su u stil koji je modno odredio šezdesete.

Yves Saint-Laurent
Profimedia 

Otac safari stila

Za kreiranje safari stila zaslužna je upravo Yves Saint Laurent kolekcija iz 1966. godine posvećena Africi. Modni dizajner, rođen u Alžiru, na početku života proveo je samo 20-ak dana u rodnoj zemlji, no ovaj detalj poslužio mu je kao inspiracija za kreiranje modela prirodnih boja s elementima vojnih uniformi, bez obzira koliko je javnost bila zgrožena nad tom idejom.

undefined
Profimedia 

Danas je modna kuća Saint Laurent druga najveća modna kuća modnog giganta Keringa, te uz Gucci bilježi snažan rast i zauzimanje pozicija u svijetu luksuzne mode. Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent je umro 2008. godine u 72. godini života a ovu su neki od njegovih najpoznatijih citata:

Uvijek sam vjerovao da je stil važniji od mode. Rijetki su oni koji su se nametnuli svojim stilom, dok dizajnera ima mnogo.

Tijekom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi.

Često sam govorio kako bih volio da sam izmislio traperice. Spektakularne, najpraktičnije, opuštene i nonšalantne. Imaju stav, skromnost, seksepil i jednostavnost – sve čemu ja težim kod svoje odjeće.

Ruke muškarca kojeg voli najljepša su odjeća koju žena može odjenuti. Ali ja sam tu za one koje nisu pronašle takvu sreću.

Moda je prolazna. Stil je vječan.