U priči o torbicama koje, ako su dobro odabran detalj, imaju snagu transformirati naš čitav izgled nezaobilazno je spomenuti se nekih dizajnerskih modela koji su zaslužili icon titulu a čija se kupnja uglavnom pokazuje i kao dobra investicija što najbolje potvrđuju kretanja na tržištu. Chanelove torbe Quilted Flap i 2.55, Hermèsove Birkin i Kelly 28, Guccijevi modeli Jackie, Attaché i Horsebit 1955, Diorovi Lady, Saddle i Book Tote, Pradin Nylon, Saint Laurentov Le 5 À 7 Hobo te model torbice Bottega Veneta Jodie uvijek se nalaze na nekim od prestižnih lista vječno poželjnih i trendi modela za koje su mnogi spremni izdvojiti i pozamašne iznose.


Dok iza svakog od tih modela uglavnom stoji i savršeni storytelling te često i neka ženska osoba koja je taj model učinila posebno slavnim, jedna od najzanimljivijih priča vezanih uz slavne modele torbica je zasigurno ona koja povezuje Carrie Bradshaw (Sarah Jessicu Parker) i model torbice Fendi Baguette. Ta se veza dogodila 2003. godine kada je Carrie Bradshaw u jednom od nastavaka treće sezone mega popularnog serijala “Seks i grad” kroz ulice Manhattana prošetala model koji je svjetlo dana ugledao 1997. godine i koji je u svojoj prvoj godini prodan u nešto više od 100 000 komada. U "Seksu i gradu" Carrie pod ruku ga je stavila Patricia Field, stilistica i kostimografkinja serijala, a u trenutku kada u seriji pljačkaš pokušava istrgnuti omiljenu torbicu iz Carrienih ruku a ona uzvikuje ‘It’s not a bag, it’s a Baguette!’ prodaja je eksplodirala i legenda je rođena. Zato ne čudi što se za mjesto proslave 25. godišnjice postojanja ovog kultnog modela odabrao prošlogodišnji jesenski Tjedan mode u New Yorku gdje je predstavljena limitirana serija Fendi Baguette torbica kreiranih u suradnji s glumicom Sarah Jessicom Parker.


A čini se da je Sarah Jessica Parker nedavno zacrtala sličan put slave i uspjeha jednom posve drugačijem modelu, 3D golub torbici brenda JW Anderson, koju je dizajner Jonathan Anderson izvorno predstavio u sklopu muške kolekcije za jesen 2022. a koja je za njega odraz trenutka stvaranja još za vrijeme pandemije: “Želio sam element nečeg pomalo šašavog u kolekciji, kontrast tadašnjoj situaciji. Moda ima sjajan način da nam omogući da pobjegnemo od stvarnosti. Također, golubovi su toliko inherentno neglamurozni, da je smiješno pretvoriti ih u funkcionalan predmet poput torbice koja se obično smatra prilično glamuroznom.” izjavio je Jonathan Anderson za Harpers Bazzar.

U trenu od kada je viđeno kako Carrie šeće "goluba", prodaja ove torbice, čija je cijena iznosila 690 eura, utrostručila da bi vrlo brzo bila i rasprodana dok je danas dostupna samo u preorder formatu uz čekanje od minimalno šest mjeseci a zanimljivo je pratiti kako će se nastaviti kretati trend obožavanja ovog goluba jer je torbica zaživjela i na ekranu - u nedavno prikazanoj trećoj epizodi druge sezone serije "And Just Like That...".


Golub torbica je odličan primjer popularnosti novelty modela torbica koje svojim izgledom često zapanjuju ali i zabavljaju, te sve češće skreću pogled s praktičnih i modno suptilni na impresivne modele s porukom, pobudom te odrazom modne smjelosti. U svojoj osnovnoj definiciji pojam novelty se odnosi na posebno dizajniran predmet koji nužno ne služi praktičnoj svrsi, a privlači zbog svoje jedinstvenosti, humora ili jednostavno kao nešto novo i drugačije. Izraz se također odnosi na praktične predmete s fantastičnim ili nefunkcionalnim dodacima, predmete s promidžbenom svrhom ili one iz kategorije suvenira te na veliku, vrlo popularnu obitelj it torbica.

A čini se kako je golub upravo dobio konkurenciju - žabu. JW Anderson je upravo predstavio Frog Clutch. Podsjetimo kako je motiv žabe bio zanimljivo provučen kroz mušku kolekciju za jesen/zimu 2023. predstavljenu u siječnu u Milanu u sklopu Tjedna mode, a ova novelty clutch torbica sada je dostupna online po cijeni od 790 eura. Ovaj model opisuju kao kompaktanu i prostranu torbicu u čiju se unutrašnjost ulazi kroz usta (dok se golub punio ispod desnog krila). Ostaje za vidjeti hoće li žaba doživjeti slavu poput goluba ali i otkriti hoće li se ukoliko poljubimu ovu žabu pretvoriti u princa?!