U nedjelju 16. srpnja stigla je vijest kako je ovaj svijet napustila Jane Birkin, slavna pjevačica i glumica i to u dobi od 76 godina. Ikonu šezdesetih i sedamdesetih pamtit će se između ostalog po pjesmi “Je t’aime… moi non plus”, duetu iz 1969. otpjevanom s Sergeom Gainsbourgom ali i po jedinstvenom modnom stilu te činjenici da je upravo po njoj nazvan najslavniji model torbe luksuzne modne kuće Hermès - Hermès Birkin. Jane Birkin izrasla je u francusku ikonu stila, osobu koja se najkraće može opisati riječima: chanteuse, actrice, icone de style.

Jane Birkin
Profimedia 

Zanimljiva je priča kako je došlo do nastanka ovog modela, priča koju je Jane Birkin ispričala 2010. godine za The New York Times Style Magazine: “Bila sam u zrakoplovu kada je plastična vrećica u kojoj su bile sve moje stvari pukla i sve je ispalo - moj dnevnik, papiri, sve. Baš kad sam rekla kako želim da Hermès napravi torbu u koju mogu stati sve moje stvari, čovjek koji je sjedio je bio Jean-Louis Dumas, glavni dizajner Hermèsa! U to vrijeme već su imali Kelly torbu, nazvanu po Grace Kelly, pa je počeo raditi na Birkinici. Posjetila sam atelje gdje mi je predstavio model od kartona. Razgovarali smo i ukazala na neke promjene, poput povećanja džepova. I tako je napravljeno.”

Hermes Birkin torba
Profimedia 

Torba je ugledala svjetlo dana tri godine nakon susreta u avionu te se pretvorila u jednu od najpoželjnijih torbi na svijetu, model koji nije moguće kupiti ulaskom u butiku jer osim što se svaki komad naručuju te u potpunosti izrađuje ručno, kupac mora posjedovati određene reference kako bi uopće dospio na listu čekanja za željeni model.

Birkin je navodno posjedovala samo jedan model ove torbe jer nije bila sklona gomilanju stvari a za istaknuti je kako je 2015. godine zatražila od Hermèsa da se ukloni njezino ime s modela torbe Hermès Croc Birkin nakon što je PETA provela istragu vezanu uz prijavila okrutnost prema životinjama sa svrhom poslovnoh uspjeha. Taj je zahtjev povukla kada se nakon nekoliko mjeseci ublažila osuda brenda.

Jane Birkin
Profimedia 

Modna kuća Hermes održala je svoje mjesto na tržištu prestižnim torbama. Iako bi drugi brend mogao pokušati srušiti Birkin s trona popularnosti, ne može parirati njezinoj povijesti i nasljeđu, posebno u kombinaciji s misterioznošću i ekskluzivnošću. A sve je krenulo od priče u avionu.