Slavna pjevačica, glumica i modna ikona Jane Birkin umrla je u 76. godini života u svom domu u Parizu. Rođena u Londonu, Jane se afirmirala kao pjevačica na francuskom jeziku, zbog čega se 70-ih godina preselila u Francusku.

Birkin je svoj prvi debi u svijetu filma imala krajem 60-ih godina prošlog stoljeća kada je upoznala poznatog kantautora Sergea Gainsbourga na snimanju filma "Slogan", 1967. Također, film "La Piscine" “ u kojoj je igrala uz Alaina Delona i Romy Schenider postigla je značajan svjetski uspjeh, a njezina karijera krenula je uzlaznom putanjom.

Jane Birkin
Profimedia 

Britansko-francuska zvijezda poznata je po bliskom i osobnom kreativnom partnerstvu sa Sergeom Gainsbourgom, koje im je donijelo međunarodnu slavu nakon hit pjesme "Je t'aime... moi non plus", pomalo kontroverzne pjesme koja je bila zabranjena na radio postajama u raznim zemljama, a osudio ju je i Vatikan zbog otvoreno seksualnog teksta.

Jane Birkin
Profimedia 

Osim glazbene i glumačke karijere, Jane Birkin proslavila se kao model i modna ikona. Imala je buntovnu narav i posebnu energiju. Stoga smo odabrali neke od njezinih najpoznatijih citata koji će vam dočarati kakvog je jedinstvenog duha bila Jane Birkin.

"Moja je majka bila u pravu: kad ti ništa drugo ne preostaje, sve što možeš učiniti je obući svoje svileno donje rublje i početi čitati Prousta."

"Radije bih živio sam nego s osobom čije me lice gleda pogrešnim očima."

"Moj karakter je kao koktel. Nisam ispala lijepa kao Francuskinja, ali nije me briga kao Engleskinju."

"Nastavi se smijati - to će te učiniti 10 godina mlađim."

"Tko želi lagodan život - dosadan je?!"

"Volim samo butike."

"Ljudi uvijek vole stvari koje djeluju egzotično."

"Na torbu uvijek vješam osobne stvari jer ne volim da izgledaju kao sve druge torbe."

"Kad počnete shvaćati da se zabavljate, život može biti prekrasan."

"Birkin torba je vrlo dobra zaštita od kiše; samo stavite sve ostalo u plastičnu vrećicu."