Jedna se torba zasigurno može opisati kao kultni model. To je Hermes Birkin, globalni simbol statusa i bogatstva. o čijem se kultnom statusu ovih dana govori još i više i glasnije, a razloga tome je šo je modna ikona Jane Birkin, po kojoj je ovaj model i dobio ime, preminula.

Zanimljiva je priča kako je došlo do nastanka ovog modela, priča koju je Jane Birkin ispričala 2010. godine za The New York Times Style Magazine: “Bila sam u zrakoplovu kada je plastična vrećica u kojoj su bile sve moje stvari pukla i sve je ispalo - moj dnevnik, papiri, sve. Baš kad sam rekla kako želim da Hermès napravi torbu u koju mogu stati sve moje stvari, čovjek koji je sjedio je bio Jean-Louis Dumas, glavni dizajner Hermèsa! U to vrijeme već su imali Kelly torbu, nazvanu po Grace Kelly, pa je počeo raditi na Birkinici. Posjetila sam atelje gdje mi je predstavio model od kartona. Razgovarali smo i ukazala na neke promjene, poput povećanja džepova. I tako je napravljeno.”

Svjetlo dana ova torba ugledala je 1984. godine i od tada svaki komad se stvara kroz dvadesetak sati ručnog faznog rada od vrhunskog materijala, te usprkos cijeni koštanja danas je jedna od najtraženijih torbi što potvrđuju i Google analitički podaci te podaci s Instagrama koji ukazuju da se ova torbau periodu od 2020. do 2023. na mjesečnoj bazi pretraživala u prosjeku 159 208 puta (uz stalni porast).

Hermes Birkin torba
hermes 

Razlog? Porast globalne potrošnje u smjeru luksuznih predmeta te osviještenost mlađe generacije u smjeru kako su luksuzne torbe odličan primjer dobre investicije (Birkin vintage modeli postižu i čak 130% od svoje maloprodajne vrijednosti pri preprodaji). Također ovu torbu nije lako nabaviti, jer osim što kupci moraju imati povijest kupnje ovog brenda, Hermes ne povećava proizvodnju. Ujedno, prodajna mjesta imaju mogućnost naručivanja ograničenog broja Birkinica dva puta godišnje bez znanja koji od modela će im bit isporučeni pa sve to otežava mogućnost kupnje ali i doprinosi ekskluzivnosti.

Hermes Birkin torba
Hermès 

Birkinica je 1984. godine kada je prvi put proizvedena koštala 2000 dolara. Danas je cijena klasične kožne Birkin torbe oko 10.000 dolara, dok Birkinice izrađene od rijetkih materijala mogu postići cijenu od šest znamenki. Model Dijamant Himalayan Birkin 30, izrađen od krokodilske kože i optočen pravim dijamantima, prodan je za 450.000 dolara 2022. godine.

Hermès Birkin ostaje najlegendarnija od svih svojih torbi i dokaz je predanosti brenda umijeću izrade i luksuzu. Prema istom istraživanju (proveo britanski Slingo) odmah iza Birkinice drugo mjesto najpoželjnije torbe zauzima Louis Vuitton Neverfull s prosječnim mjesečnim pretragama od 126.729 puta, dok se Guccijeva torba Marmont našla na trećem mjestu liste s 82.375 prosječnih mjesečnih pretraživanja u posljednje tri godine.