Jedno od gorućih modnih pitanja napokon je odgovoreno - u subotu je Gucci objavio da će se Sabato De Sarno pridružiti modnom gigantu kao kreativni direktor. De Sarno, koji je dosad obnašao istu funkciju u Valentinu, preuzima vrući stolac dva mjeseca nakon iznenadnog odlaska Alessandra Michelea koji je doveo Gucci do rekordne dobiti svojom geek-chic estetikom koja je prožela popularnu kulturu.

"Duboko sam počašćen što mogu preuzeti ulogu kreativnog direktora Guccija", rekao je De Sarno u priopćenju za javnost. "Ponosan sam što se pridružujem kući s tako izvanrednom poviješću i nasljeđem, koja je tijekom godina bila u stanju prihvatiti i njegovati vrijednosti u koje vjerujem. Dirnut sam i uzbuđen što mogu doprinijeti kreativnoj viziji brenda", dodao je.

De Sarnova prva kolekcija za proljeće 2024. bit će prikazana na milanskom Tjednu mode u rujnu ove godine. Nadgledat će ženske i muške kolekcije, kao i kolekcije s kožom, modnim dodacima i lifestyleom.

Prije nego što se pridružio Valentinu, De Sarno je sudjelovao u radu Prade i Dolce&Gabbane. Iako je prerano reći kako bi De Sarnove kolekcije za Gucci mogle izgledati, nagovještaj bi mogle biti njegove muške i ženske kolekcije u Valentinu, koje su poznate po porukama inkluzivnosti, mladosti i bojama. Ako je Micheleov Gucci bio radosna mješavina stilova i ideja iz različitih kultura i povijesnih razdoblja, De Sarnov Gucci vjerojatno će biti prigušeniji.

"Nakon što je radio s nizom najpoznatijih talijanskih luksuznih modnih kuća, sa sobom donosi veliko i relevantno iskustvo. Siguran sam da će kroz Sabatovo duboko razumijevanje i poštovanje Guccijeve jedinstvene ostavštine, voditi naše kreativne timove s prepoznatljivom vizijom koja će pomoći u pisanju ovog uzbudljivog sljedećeg poglavlja, jačajući modni autoritet Kuće dok kapitalizira njezino bogato naslijeđe", izjavio je u priopćenju izvršni direktor Guccija Marco Bizzari.

Gucci još nije potvrdio kada De Sarno počinje raditi, ali očekuje se da će uskoro početi.