Što je osobna capsule kolekcija i kako je oblikovati? Podsjećamo kojim modnim komadima kreiramo održivi stil

Moda je odraz trenda ali prije svega osobnosti koja se gradi na umijeću nošenja klasičnih modnih komada. Ususret proljeću podsjećamo koji su to komadi koji zaslužuju biti u vašem ormaru.

Cornel Cristian Petrus/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pred nama je nova (modna) sezona i sve se češće susrećemo s pitanjem odabira modnih komada koje ćemo nositi ovog proljeća, odjevnih predmeta i detalja koji će se savršeno uklopiti u već postojeću garderobu te u naš osobni modni stil.

Zato je odličan trenutak za ponoviti što je to osobna capsule kolekcija i kako je oblikovati.

Capsule kolekcije modnih je pojam koji je oživio u 80-im godinama kada ih je popularizirala dizajnerica Donna Karan. Ideja je bila stvoriti kapsulu garderobe koja sadrži samo najnužnije ili najistaknutije komade iz modne kolekcije. Capsule kolekcija u biti je sažeta verzija dizajnerske vizije, često ograničeno izdanje, koja nadilazi godišnja doba i trendove time što je funkcionalna - čitaj reklama. Često se usredotočuju na konstrukciju i dojam, bez isticanja isključivo modnih trendova.

FashionPPS / Zuma Press / Profimedia 

SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Instagram (@leasy_inparis) 

Instagram (@anoukyve) 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA 

Instagram (@hoskelsa) 


Jednako vrijedi i za vašu osobnu capsule kolekciju koju vežemo uz svako modnu sezonu – podrazumijeva osnovne komade koji osim što vam pristaju i odražavaju vaš stil, lako se kombiniraju s drugim komadima te vam pružaju modnu osnovu i sigurnost u dobar modni stil u svako doba dana.

Instagram (@thecarolinelin) 

Instagram (@thecarolinelin) 

Instagram (@modestmira_) 

Instagram (@symphonyofsilk) 

Instagram (@taffymsipa) 

/ Shutterstock Editorial / Profimedia 


Što sve čini osobnu sezonsku modnu kapsulu prije svega ovisi o sezoni, a za proljeće koje može biti prohladno ali i ugodno toplo ona uključuje nekoliko komada – traperice, klasične hlače u sivoj ili crnoj boji, bijele majice kratkih rukava, savršenu bijelu košulju, crne tajice, baloner, blejzer, suknju, slip haljinu, dobar klasični remen, torbu, tenisice, mokasinke (i balerinke), sandale na petu... Ukoliko volite, na listu dodajte i kožnu jaknu, lagani pulover koji se odlično kombinira sa slip suknjama i haljinama.

Instagram (@forevervanny) 

Instagram (@vakhuulaa) 

Instagram (@tamaramory) 


Svaka mini kolekcija još je zanimljivija ako je raznovrsnija, ako imate model košulje koja sav savršeno stoji u više boja, ali naša je preporuka da kapuku začinite detaljima kao što su nakit, sunčane naočale, marame, šalovi, kape... jer upravo male stvari u klasičnoj kombinaciji koju volimo i kojoj smo modno vjerni pruža osjećaj trenda, novog i uvijek malo drugačijeg.

Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

/ Shutterstock Editorial / Profimedia 

BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

/ Shutterstock Editorial / Profimedia 

Profimedia 
Instagram (@linda.sza) 

Instagram (@federica.labanca) 

Instagram (@modedamour) 

BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Instagram (@r_o_x_a_n_e) 

Instagram (@r_o_x_a_n_e) 
Instagram (@alpa.rama) 

Instagram (@vivid) 

Instagram (@fakerstrom) 

/ Shutterstock Editorial / Profimedia 

Instagram (@cocobeautea) 

Instagram (@fakerstrom) 

Instagram (@fakerstrom) 


Prije nego se upustite u sezonsku kupnju zavirite u ormar i pregledajte što već imate i u što je potrebno investirati. Pametnim slaganjem i kombiniranjem vi ste u prilici složiti dovoljno zanimljivim kombinacija za radni tjedan ali i za izlaske. Tako složena osobna sezonska kolekcija postaje modni klasik koji se lako nadopunjuje i koji vas modno definira.
I ne zaboravite, osobnost je najvažniji element dobrog stila i trenda.