Tko je sljedeći? Potvrđeno je, Kim Jones nakon četiri godine napušta Fendi, a modna slagalica je sve zanimljivija

Britanski dizajner odlazi iz talijanske modne kuće ali ostaje na mjestu kreativnog direktora Diorove muške linije.

Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia Kim Jones

Kim Jones odlazi iz Fendija, vijest je koja je (još jednom) potvrdila kako su kuloarska šuškanja modnog svijeta uglavnom utemeljena. Britanski dizajner u slavnoj rimskoj modnoj kući je proveo četiri godine i to na mjesto kreativnog direktora ženske linije, a njegov je odlazak objašnjen potrebom da se u potpunosti posveti radu na muškoj liniji u modnoj kući Dior, gdje radi od 2018. godine. Službeno Fendi još nije objavio ime nasljednika, ali podsjećamo kako se čini da je sve spremno za dolazak Pierpaola Picciolija.

Kim Jones je u Fendi došao 2020., sam godinu dana nakon smrti velikog Karla Lagerfelda koji je u ovoj modnoj kući stolovao 54 godine. U tom se trenutku Fendi odlučio za novi početak, a naslijediti velikog Karla zasigurno nije bilo jednostavno. Kroz zadnje četiri godine nemali broj puta se uspoređivao njegov rad ta Fendi s onim za Dior, te je javno mišljenje bilo naklonije muškoj Diorovskoj kreativi, ali ostavio je trag i u Fendiju, što se najbolje da zaključiti i po činjenici kako je Fendi za njegove vladavine utrostručio prihode, što se može objasniti i njegovim smislom za balans komercijalnog htijenja začinjenog umjetničkim konceptima. On je stvarao nosivu modu kao i haute couture, a za istaknuti su suradnje s Donatellom Versace, Marcom Jacobsom te i kreativnu direktoricu nakita Delfinom Delettrez Fendi.

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Njegov odlazak čini se kao još jedno pomicanje figura na velikoj modnoj šahovskoj ploči, jer nova imena očekuju kako u Fendiju tako i u Chanelu, Dries Von Notenu. Prije nekoliko dana došlo je do velike smjene u modnoj kući Celine, Hedi Slimane je napustio a istog dana na njegovo mjesto zasjeo je Michael Rider; dok je Sarah Burton zasjela na vodeće mjesto za Givenchy. Iz domene nagađanja modna križaljka otvara mogućnost prelasku Kim Jonesa u Burberry, Glenn Martensa u Margielu, Hedija u Armani, Daniel Leeja u Jil Sander, Johna Galliana u Chanel, Jacquemusa u Chanel, Jonathana Andersona iz Loewea u Dior...

Možda sve ovo i nije od velike važnosti za krajnjeg kupca koji je prije svega vjeran brendu, ali za biznis svakako je, jer se već dugo nije dogodilo ovoliko promjena u relativno kratko vrijeme, što je najbolji znak kako se modni svijet nalazi u procesu transformacije, okretanja novim vizijama, tržištima i izvorima prihoda. Ne zaboravimo, moda je veliki biznis a mjesta za rizik je sve manje.