PROLJEĆE JE I NOSI SE BOMBER JAKNA: Začinite svoj stil crticama iz modne povijesti i inspo fotografijama

Evolucija ovog modela je više nego zanimljiva

Profimedia Coperni

Proljeće je savršeno modno doba za nošenje jednog od najtrendi modela jakni – bomber jakne, a tome u prilog govore streetstyle izdanja ali i ona iz kolekcija luksuznih modnih brendova. Razlog popularnosti ovom modelu leži u činjenici da se bomber odlično nosi preko odijela i haljina svih dužina te brojnih casual izdanja bez obzira nosite li kratki ili oversized model ove jakne.

Profimedia  Simone Rocha

A znate li da ova jakna ima dugu povijest zahvaljujući kojoj je i stekla kultni status? Nastala je početkom prošlog stoljeća kako bi pilotima u zrakoplovima za vrijeme Prvog svjetskog rata bile izvor topline. U dekadama koje su uslijedile ova je jakna u skladu s potrebama mijenjala oblik, zbog boljeg prianjanja tijelima pilota dodane su elastične trake oko zapešća i struka jakne koje su i danas prepoznatljivo obilježje ovih odjevnih komada.

Profimedia  Coperni
Profimedia  Khaite

Dio funkcionalnosti bomber jakne bila je i podstava žarko narančaste boje koja je imala ulogu biti vidljiva u situacijama u kojima je pilotima bila potrebna pomoć. Zbog brojnih razloga, od kojih je potreba za racionalizacijom upotrebe materijala koji su se do tada koristili za izradu ovih jakni, izrađivale su se i od kože te poprimale današnji izgled.

Profimedia  Simone Rocha

Profimedia  Isabel Marant

Popularnosti ovog komada doprinijeli su Humphrey Bogart u filmu „Tokyo Joe“, Marlona Branda u „Tramvaju zvanom žudnja“ te James Dean u filmu „Buntovnik bez razloga“ te Tom Cruise u kultnom filmu „Top Gun“. Za podsjetiti je i kako je Ryan Gosling osvojio titulu najbolje odjevenog zahvaljujući srebrnoj bomber jakni koju je nosio u filmu „Vožnja“.

Profimedia  Isabel Marant

Profimedia  Simone Rocha

Bomber jakna zakucala je na vrata visoke mode kolekcijom Riot, Riot, Riot Rafa Simonsa iz 2001. godine a doslovno osvajanje tržišta se dogodilo izazvano „Kanye efektom“, kada je Kanye West na turneji odjenuo bomber jaknu brenda Alpha Industries čime je i prodaja te jakne porasla za trideset posto.

Profimedia  Coperni

Profimedia  Simone Rocha

Profimedia  Bomber jakna Olivia Palermo

Ključni komad ove sezone upravo je bomber jakna u brojnim verzijama - nosi u kratkim i oversized formama, monokromatskim bojama ili s upečatljivim motivima što potvrđuju trendi figure kao što su Kendall Jenner, Gigi i Bella Hadid i naravno Hailey Bieber.

Profimedia  Hailey Bieber

Profimedia  Bella Hadid

Profimedia  Gigi Hadid

Profimedia  Hailey Bieber