DIOR NASTAVLJA S VIŠESLOJNOM PRIČOM O MODI I UMJETNOSTI: U Parizu predstavljena kolekcija inspirirana antičkim božicama

Revija je održana na lokaciji Musée Rodin u Parizu, u muzeju otvorenom 1919. godine, prvenstveno posvećenom djelima francuskog kipara Augustea Rodina, a osim modela posebnu priču je ispričala i pista s devet umjetničkih djela

Profimedia
Dior je u sklopu pariškog Tjedna visoke mode predstavio kolekciju za jesen 2023. inspiriranu antičkim božicama a pistom postavljenom u u Musée Rodin (muzeju otvorenom 1919. godine, prvenstveno posvećenom djelima francuskog kipara Augustea Rodina) prošetalo je 67 modela noseći, samo na prvi pogled, jednostavne lookove uronjene u neutralnu paletu.
Profimedia 

Samo na prvi pogled klasične forme zaodjenule su tunike, pelume, ogrtače jer Maria Grazia Chiuri nastavlja pričati priču o modi koja spaja jednostavnost i različite dizajnerske elemente predstavljajući kolekciju u kojoj su svoje mjesto dobile neutralne palete boja koje se pretaču u nijanse sive i crne te suptilne metalik boje (odabir palete boja svojevrsna je Diorova konstanta), savršeno skrojeni već spomenuti ogrtači, zlatne suknje, slojevitekombinacije i crna odijela.

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Modeli su prošetali pistom koja je bila i više nego odličnom pozadinom uređena velikim platnima talijanske umjetnice Marte Roberti a za čiju su izradu zaslužni tkalački majstori iz Chanakya ateliera i Škole za obrt u Mumbaiju (a za čiju su izradu konac proizveli indijski obrtnici), što je nastavak ambicioznih suradnji sa svjetskim suvremenim umjetnicima i obrtnicima u atelieru za vezenje Chanakya u Mumbaiju, a sve kako bi Maria Grazia Chiuri uspjela u nastojanju da modne piste predstavi i kao javne umjetničke instalacije. Zato će devet velikih panela s crtežima božica ostat će izloženi u vrtovima Musée Rodin do 9. srpnja.

Profimedia 

Kako bi se ova umjetnost na zidu vezala na umjetnost na pisti i modele koji su nosili tunike, maksi haljine i sakoe strukturirane naborima ispod prsa (sve kako bi se dočarao doživljaj klasičnih antičkih skulptura i kipova), umjetnica Roberti je odabrala motive koji su spojili ženska božanstva iz drevnih i modernih kultura - mikenska božica Potnia Theron, mezopotamska božica Ishtar, frigijska božica Kibele, astečka božica Coatlicue i hinduistička božica Durga, u pratnji leoparda, bikova, zmija i drugih životinja.

Profimedia  Maria Grazia Chiuri i modeli

A kako bi sačuvali osjećaj transparentnosti u tim djelima obrtnici Chanakya koristili su kombinaciju prozračnih ručno šivanih šavova, te su kombinirali lurex i sirovu svilenu nit u nijansama bijele, bež, srebrne i blijedozlatne boje. Zanimljivo je kako je ukupno 360 obrtnika utrošilo 480 000 sati kako bi dovršili ovih devet panela, od kojih najveći ima dimenzije 23 metra s 5 metara.

Impresivna suradnja, baš kao što se od revija na Tjednu visoke mode i očekuje.