S RAZLOGOM JE ODABRAN SIMBOL BIKA: Znate li kako je nastao Lamborghinijev logo i kakvo značenje nosi?

Lamborghini je jedan od najpoznatijih proizvođača luksuznih automobila na svijetu, no samo rijetki znaju značenje i priču iza njegova logotipa

lamborghini

Lamborghini je europski proizvođač luksuznih automobila koji se povezuje s elegantnim dizajnom i impresivnom, sportskom estetikom. Tvrtka proizvodi automobile vrhunskih performansi, ujedno neke od najbržih i najimpresivnijih vozila na svijetu, međutim povijest njezina logotipa mnogima je nepoznata.

Lamborghinijev logo danas je prepoznatljiv. U obliku je štita u crnoj boji koji je obrubljen zlatnom. Preko vrha štita ispisano je ime brenda velikim slovima, također u zlatnoj boji. No najupečatljivija i najprepoznatljivija značajka logotipa jest bik, simbol moći, gracioznosti i nevjerojatnih performansi. 

Bik u središtu crnog Lamborghinijevog štita pažljivo je dizajniran kako bi dočarao pokret. S pognutom glavom i podignutim kopitima, maskota je spremna za akciju.

Logotip brenda se mijenjao nekoliko puta nakon osnutka 1963. godine. Prvi Lamborghinijev logo podosta se razlikuje od onog koji poznajemo danas. Međutim, nakon što je Lamborghinijev tim pronašao svoj vizualni identitet, zadržali su imidž.

Značenje logotipa

Iako postoji više komponenti Lamborghinijevog logotipa, najupečatljiviji dio definitivno je bik. Korištenje životinja za predstavljanje strasti i brzine uobičajena je pojava u automobilskoj industriji, a postoji nekoliko razloga zašto je Lamborghini odabrao bika kao svoju maskotu.

Naime, osnivač tvrtke Ferruccio Lamborghini rođen je u znaku Bika i volio je borbe bikova pa je tu životinju vidio kao moćno i elegantno biće - savršen simbol za brend automobila.

Profimedia 

Bik je izabran i zato što je tvrtka vjerovala da životinja dijeli niz karakteristika s dizajnom njihovih automobila, uključujući snagu i brzinu. Bika se u cijelom svijetu asocira s moći, a čak je simbol Zeusa, vrhovnog boga u grčkoj mitologiji. 

Oblik bika spremnog za akciju u logotipu Lamborghinija ostao je gotovo nepromijenjen tijekom cijele povijesti tvrtke. S druge strane, odabir boja u logotipu mijenjao se nekoliko puta. Tvrtka je većinom eksperimentirala s jednobojnim verzijama, a nijansama poput crvene i bijele naglašavala su se strast i snaga. Međutim, najčešće boje logotipa su crna i zlatna. Crna boja štita simbolizira sofisticiranost, moć i status. Zlatni elementi logotipa povezani su s luksuzom i bogatstvom, kao i s prestižom i ljepotom.

Dakle, bik u Lamborghinijevom logu nosi jako značenje jer implicira moć i vrhunske performanse. Svakako se radi o prepoznatljivom amblemu jer je danas teško pronaći nekoga tko ne prepoznaje logo ovog proizvođača luksuznih automobila.