Ako ste istinski ljubitelj pizze zasigurno znate tko je najbolji pizzaiolo na svijetu. Njegovo je ime Franco Pepe i nositelj je ove titule treću godinu zaredom. Titula mu je pripala na dodjeli nagrada The Best Pizza Awards 2023, a nagrada će mu biti uručena u Meksiku, gdje će se na Yucatanu 20. studenog održati gala dodjela nagrada The Best Chef Awards 2023.

The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 


Franco Pepe je osvojio nagradu u kategoriji pizza i na dodjeli nagrada The Best Chef Awards 2021. i 2022. godine. Ove godine još jednom je potvrdio svoju izvrsnost i umijeće te se pozicionirao kao jedna od vodećih figura današnjice u svijetu pizze. Naučio je sve što je znao od svog oca Stefana, koji je volio provoditi dane na lokalnom selu berući svježe sastojke poput origana i gljiva koje je stavljao na vrh pizze. Uz iskustvo i nasljeđe, ali s vrlo različitim i avangardnim pristupom pizzi, 2012. godine otvorio je Pepe in Grani, mjesto u kojem sespajaju eksperimentiranje, umijeće, zanat, gostoprimstvo i fokus na lokalno – a sve temeljeno na strasti prema vrhunskom tijestu.

Franco Pepe The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 


Njegovu priču možete doživjeti u odličnom Netflixovom serijalu Chef’s Table: Pizza, u kojem kroz šest epizoda imate priliku doživjeti svijet pizza te vrsnih pizza majstora u posve novom svjetlu. Upravo je pizza koju Franco Pepe priprema u pitoresknom talijanskom gradiću Caiazzo, udaljenom sat vremena vožnje od Napulja, razlog zašto brojni turisti te štovatelji vrhunske pizze dolaze u ovaj gradić, razlog zašto Franco Pepe dnevno pripremi i posluži više od 1000 pizza. Ciro, Margherita Sbagliata, Mistaken Margherita, Isapori della Tera, Il Sole nel Piato, Scarpetta, Ritrovata ili slatka pizza Crissommola del Vesuvio koja se priprema od sira ricotta di Bufala Campana DOP, korice domaćih limuna, marmelade od marelica s Vezuva, tostiranih lješnjaka, dehidriranih maslina i svježe mente, dio se te ukusne priče.

Franco Pepe The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 

Franco Pepe The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 


Bila je posebna čast doživjeti lik i djelo najboljeg pizzaiola u Hrvatskoj, kada je gostujući na Weekend Food Festivalu 2023. oduševio posjetitelje Festivala kako tajnama zanata tako i odličnim pizzama.

Drugo mjesto u sklopu dodjele nagrada The Best Pizza Awards 2023 pripada Francescu Martucciju koji se tijekom godina etablirao zbogvisoke kvalitete i profinjenosti odabranih sirovina, kao i zbog vizionarske ravnoteže sastojaka i vrhunskog kuharskog umijeća. Ali njegovo najveće postignuće na koje se ponosi je izum trostruko pečene pizze. Futuro di Marinara naziv je njegove poznate pizze, simbola ovog novog i revolucionarnog načina pripreme.

The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 

The Best Pizza Awards 2023
The Best Pizza Awards 2023 

Treći na svijetu je Gabriele Bonci koji je 2003. napustio posao u restoranu kako bi otvorio Pizzarium, jedan od prvih objekata u Rimu koji koristi samo organske proizvode i pažljivo istražuje kvalitetne sastojke. Gabriele je prepoznat kao simbol i izvor inspiracije za sve ljubitelje rimske pizze.