Vino, hrana, ljudi i sve ono što oblikuje istarski terroir dio je doživljaja Saints Hills Cantine, vinarije koja je ovog proljeća otvorila svoja vrata na radost svih ljubitelja dobrog vina, ali i autentičnih i autohtonih specijaliteta koji počivaju na lokalnim namirnicama. Koncept kuhinje je kako su nam otkrili vlasnici Ivana i Ernest Tolj – mediteranska kuhinja s tradicionalnim istarskim specijalitetima, a za meni su zaslužni poznati istarski ugostitelji Deni Mandić i njegov otac Josip.

SaintsHills_Cantina-91.jpg
Marina Rendulić 

Budući da je naglasak na sezonskim namirnicama što je danas ultimativni lifestyle cilj, i jelovnik će se mijenjati sezonski, a fokus je osim na svježoj i kvalitetnoj namirnici, i na prezentaciji iste. Tako se primjerice, kako i nalažu pravila struke tatarski biftek priprema pred gostima, a riba u soli, priprema se starom, gotovo zaboravljenom tehnikom čišćenja ribe pri kojoj se sol zapali, a nakon skidanja korice, riba se filetira. Poštujući bogatu i raznovrsnu istarsku gastronomiju, na meniju će se tako naravno naći i istarski pršut, selekcija istarskih sireva, ombolo, istarske kobasice, domaći fuži ili pljukanci sa svježim tartufima, razne fritaje, istarski šug s njokima, rižot s kanaštrelama i sipom, riblja juha, ali i biftek na žaru, ramstek tagliata i Fiorentina steak, teletina u teći, ossobuco i 60 dana odležani T-bone steak od black angusa ili jelo s posebnom preporukom chefa - hlap s domaćom paštom. Pripazite, neka jela traže prethodnu narudžbu kako bi bila spravljena po pravilima slow food gastronomije!

SaintsHills_Cantina-42.jpg
Marina Rendulić 

Zanimljivo je da su uz lozu, na imanju posađene i masline od kojih se radi djevičansko ulje kojim se začinjavaju jela u restoranu Cantini. Loza i maslina zasigurno su zaštitni znakovi Istre pa ih je lijepo vidjeti kako si prave društvo na predivnom imanju Saint Hills Cantine.

SAINTS HILLS2.jpg
Marina Rendulić 

SaintsHills_Cantina-79.jpg
Marina Rendulić 

Osim na ručak ili večeru u Cantinu možete doći i na vinske ture i degustacije na koje je preporuka da se dolazi tijekom tjedna, kako bi se enolozi i domaćini Cantine mogli u potpunosti posvetiti svim svojim gostima. U ugodnoj šetnji oko same vinarije, od vinograda do podruma doznat ćete sve o lozi, povijesti, tradiciji, ali i o samim vinima, proizvodnji, tankovima.. Nude se i degustacije vina - White trio u sklopu koje se kušaju tri bijele sorte: Mala Nevina, Posh i Frenchi, zatim Red temptation - St. Heels, Sv. Roko i Dingač, El Classico Cantina kao proširena kombinacija prethodna dva tastinga - Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Sv. Roko i Dingač, i najsveobuhvatnija - In the sky with the diamonds u sklopu koje kušati možete čak 8 etiketa - Malu Nevinu, Posh, Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Black, Sv. Roko i Dingač.

SaintsHills_Cantina-7 (1).jpg
Marina Rendulić 

SaintsHills_Cantina-57.jpg
Marina Rendulić 

SaintsHills_Cantina-72.jpg
Marina Rendulić 

Razmišljajući o budućnosti i dostupnosti lokacije, usred vinograda Cantine, napravljen je i heliodrom, što se sada pokazalo kao upravo vizionarski potez. Naime, u suradnji s Heli Fly Istria a s ciljem da se ponudi premium usluga onim gostima koji traže više, gosti Saint Hills Cantine na raspolaganju imaju helikopter, bilo da na imanje žele doći direktno s aerodroma, ili ga žele unajmiti u svrhu razgledavanja. U suradnji s vinarijom Rossi i Meneghetti imaju “wine and fly” opciju pa se na takav način u jednom danu može posjetiti čak tri vinarije, što je pogotovo zgodno za dežurnog vozača u društvu koji se mora „žrtvovati“ dok ostali uživaju u kušanju savršenih istarskih vina.

SaintsHills_Cantina-95.jpg
Marina Rendulić 

Sve divne kulture koje su godinama oblikovale terroir ovoga mjesta mogu se smjestiti u dvije posude: čašu i pjat. I obje su životne, iskrene, prave istarske. Najbolje govore o različitostima i sličnostima, o veličini srca i raskoši prirode Istre i Cantine, vinarije u koju ćete se bez sumnje zaljubiti.