Dnevni boravak često je središnje mjesto doma, pa svakako vrijedi malo više pažnje posvetiti njegovom uređenju. Posebno treba biti oprezan u slučaju malih prostora jer su oni često ispunjeni stvarima. Izbjegnite neke od najčešćih pogrešaka i pomoću ovih savjeta uredite udoban i elegantan dnevni boravak bez obzira na nedostatak kvadrature.

Previše stvari

Prvi korak u uređenju je poznavanje veličine prostora koji nam je na raspolaganju. Ako je dnevna soba mala, svakako se trebate oduprijeti iskušenju da u nju smjestite previše stvari, čak i kada za njih ima mjesta.

Nije bitna ni njihova veličina – ne treba pretjerivati ​​s brojem sitnica jer će zatrpavanje prostora smanjiti mogućnost slobodnog kretanja. Zato je važno odabrati nekoliko ključnih komada namještaja i postaviti ih na način koji omogućuje kretanje bez blokiranja hodnika ili prolaza.

Ne koristite okomiti prostor

Kada se suočite s nedostatkom kvadrata, najbolje je iskoristiti zidove, osobito one bez vrata i prozora. Prema svojim potrebama i okolnostima prostora odaberite visoke ormare, visoke police, konzolne police, kuke i slično. Drugi način da iskoristite zidove je da ih iskoristite kao prostor za ukrašavanje slikama – uredite jedan zid kao malu galeriju, što će izgledati vrlo efektno.

(Ne)urednost

Neuredni prostori uvijek izgledaju manji nego što jesu. Stoga, ako dnevni boravak nema dodatnog prostora, jedna od ključnih stvari na koju treba obratiti pozornost je njegova organizacija. Potražite praktična i učinkovita rješenja za spremanje i čuvanje stvari te svaki dan posvetite malo vremena stvaranju reda. Na ovaj način ćete lakše pospremiti dnevnu sobu, a osim toga izgledat će puno manje neuredno.

Pogrešna rješenja za skladištenje

Ovo je povezano s prethodnom točkom. Naime, iako se elementi za odlaganje preporučuju, treba obratiti pozornost na njihovu količinu i izgled. Dobra ideja je odabrati one s više funkcija, poput stolova s ​​navlakom i prostorom unutra ili sklopivih stolaca. Odlučite li se za ormare, komode ili police, pripazite na dimenzije i dubinu kako ne bi zauzimali previše mjesta, a posebno treba biti oprezan s otvorenim policama jer se brzo pretvore u neuredno mjesto za odlaganje stvari.

Adekvatno osvjetljenje

Neadekvatno osvjetljenje još je jedna vrlo česta pogreška pri uređenju malih dnevnih soba. Kako bi prostor djelovao veći i prostraniji, mora imati dovoljno svjetla, prirodnog ili umjetnog. Osim pravilnog osvjetljenja, korištenjem nekoliko lampi koje nude opće, ambijentalno i spot svjetlo, možete se poslužiti i drugim zanimljivim trikovima poput postavljanja ogledala koja reflektiraju svjetlost, bojanja zidova u svijetle boje i slično.

Previše jednostavan raspored

Kada uređujemo male prostore, skloni smo se usredotočiti na to da izgledaju veće nego što jesu. To nas često navodi da biramo jednostavne oblike, koristimo samo nekoliko elemenata i odlučujemo se za bijele ili svijetle boje. Rezultat može biti pretjerano jednostavan, pomalo bezličan i hladan prostor. Kako biste to izbjegli, preporučljivo je koristiti određene elemente koji izgledaju šarmantno i čine ga ugodnijim. Možete se odlučiti za tekstilne elemente koji daju dašak boje ili za poseban namještaj koji cjelini daje karakter.

Odabir neusklađenih elemenata

Ako u dnevnom boravku nema puno prostora, jedna od najvažnijih stavki je odabir namještaja i ukrasnih predmeta koji mu pristaju. Zato se isplati odlučiti za dvije identične lampe ili odgovarajuće jastuke kako biste postigli skladan izgled. Izbjegavajte nepovezane elemente koji izgledaju pomalo čudno u malim prostorima.

Izbor glomaznih komada namještaja

Kada birate namještaj za mali dnevni boravak, bolje je odlučiti se za lagane i ne baš glomazne komade. Odustanite, primjerice, od velikih fotelja s visokim i velikim naslonom; čak i ako imate mjesta, to će stvoriti dojam neurednosti. Jednostavan namještaj koji zauzima manje prostora uvijek je bolji izbor. Dobar izbor su i stakleni stolovi, sofe s tankim nogama i sav ostali namještaj koji vizualno djeluje lakše i manje.

Loš izbor boje

Previše boja u pogrešnom omjeru može mali prostor učiniti vizualno manjim. Iako ne postoji preporučena boja za male prostore, osim što su svijetli tonovi bolji izbor, ključno je znati ih koristiti. Bijela boja može biti prehladna i prejednostavna, stoga se preporučuju svjetlije i intenzivnije nijanse, ali ih treba koristiti mudro. Možete odabrati osnovnu boju koja kombinira dva ili tri živa tona kako biste istaknuli određene objekte.

Erste 2023 Diners Exclusive kampanja
Erste Diners 

Izvor: Elle.rs