IKEA PREDSTAVILA NOVU SURADNJU: Dobrodošli u Marimekko, svijet originalnih uzoraka i jarkih boja

Kolekcija Bastua već na prvi pogled oduševljava predmetima osmišljenim kako za uživanje uz jezero tijekom toplih ljetnih mjeseci, tako i za opuštanje uz omiljene rituale njege

IKEA x Marimekko

Finska dizajnerska tvrtka Marimekko poznata po originalnim uzorcima i jarkim bojama, a koja nudi visokokvalitetnu odjeću, torbe i dodatke, kao i predmete za uređenje doma, nikad nije bila bliže uživateljima u atraktivno uređenih domova. Ovaj brend kolekcijom Bastua kreiranom u suradnji s Ikeom, predstavlja šareni svijet od 26 proizvoda sa živopisnim uzorcima, od namještaja, preko stakla, do tekstila.

IKEA x Marimekko 

Naziv kolekcije Bastua dolazi od izraza koji se koristi za opisivanje saune u Smålandu, u regiji u južnoj Švedskoj gdje je osnovana Ikea. Rituali osobne njege i nordijska sauna bili su izvorište kolekcije, a osmišljena je jednako za uživanje uz jezero tijekom toplih ljetnih mjeseci, kao i za opuštanje uz omiljene rituale njege nakon dugog dana.

IKEA x Marimekko 

IKEA x Marimekko 

„Suradnja s tvrtkom Marimekko bila je prirodan izbor za tvrtku Ikea budući da smo oboje predani omogućavanju boljeg svakodnevnog života kod kuće, a kolekcijom Bastua fokusiramo se prije svega na wellness”, ističe Henrik Most, kreativni lider u tvrtki Ikea. „Ova suradnja objedinjuje ljepotu beskrajnih ljeta i jednostavnu estetiku nordijske prirode, sada uklopljene u namještaj i dodatke za dom.”

IKEA x Marimekko 

Kolekcija se ističe motivima koji odražavaju prirodu i okoliš saune, a ovo je prvi put da Marimekko dizajnira posebne uzorke za suradnju s drugim brendom. Misija Marimekka je osnažiti ljude da budu sretni takvi kakvi jesu i unijeti radost u njihov svakodnevni život uz pomoć odvažnih uzoraka i boja. Jedan od motiva u kolekciji inspiriran je velikim, ukrasnim lišćem rabarbare koja ponekad raste pored zgrada sa saunama u Finskoj, a prikazan je na mnogim novim predmetima, uključujući kultnu torbu Frakta.

IKEA x Marimekko 

IKEA x Marimekko 

„Otkrivanje suštine finskih korijena Marimekka i njegove povezanosti s povijesnim porijeklom kulture sauna bio je temeljni dio dizajnerskog putovanja i stvaranja Bastua uzoraka. Marimekko je predan unošenju radosti u svakodnevne živote ljudi svojim odvažnim uzorcima i dizajnom, i uzbuđeni smo što će se to ostvariti i u suradnji s tvrtkom Ikea”, ističe Rebekka Bay, kreativna direktorica u Marimekku.

IKEA x Marimekko 

Kolekcija se sastoji od raznih predmeta, od namještaja, stakla i tekstila sa živopisnim uzorcima. Ogrtači, ručnici i kanta za saunu predmeti su koji bi se tradicionalno koristili za uživanje u sauni, dok se ostale može koristiti prije ili nakon rituala saune - bilo da se radi o uživanju u laganom obroku, ležanju na mekanom jastučiću koji doprinosi osjećaju ugode, ili stvaranju mirnije atmosfere korištenjem svijeća Bastua koja su prožete aromama bazge, rabarbare i slatke vanilije.

IKEA x Marimekko 
IKEA x Marimekko 

Kolekcija Bastua također se sastoji od predmeta inspiriranih nordijskim dizajnom namještaja. Klasični pomoćni stolić upotpunjen raznovrsnim i koordiniranim pladnjevima te staklenim posuđem omogućuje da svojim svakodnevnim radnjama dodate iskru nordijskog užitka – gdje god odlučite uživati u njima. Kolekcija također sadrži čvrstu i elegantnu klupu koja je osmišljena za trenutke samoće. Kolekcija će biti dostupna u robnim kućama Ikea diljem svijeta od ožujka.