Ne skidamo pogled s Bottega Veneta sjedalica: Zeko, vidra, bubamara, kit, panda i ostatak ekipe dostupni za kupnju

Modni i dizajnerski svijet bruji o ovim umjetnički komadima koji će svoje mjesto zasigurno pronaći i u privatnim art kolekcijama.

Matteo Canestraro/Bottega Veneta

Svaka modna revija priča je za sebe, kako onim što se na njoj predstavlja, tako i prostorom u kojem se održava; atmosferom, glazbom i scenografijom, jer moda i razne grane umjetnosti se vole snažno. Ukupni dojam viđenog i doživljenog na pisti, ali i oko nje, često je razlog zašto baš tu reviju pamtimo, i o njoj razgovaramo. Ovih dana u fokus je revija talijanske luksuzne kuće Bottega Veneta koja se održala u Milanu u sklopu Tjedna mode.

Publiku, kako onu fizički prisutnu, tako i sve nas koji smo reviju pratili online, oduševila je kako moda tako i scenografija, što i nije novost kada govorimo o ovoj modnoj kući. Ali zato je posebno zanimljivo istaknuti koji je to dio scenografije posebno privukao pažnju. Radi se o sjedalicama, onima u koje su se doslovno uvalili gosti revije.

Matteo Canestraro/Bottega Veneta 

Tema kolekcije inspirirana je djetinjstvom, igrom i slobodom koju donosi dječja radoznalost i sloboda, a kako bi se tema dočarala i doživjela, revijski prostor je bio ispunjen vrećastim kožnim sjedalicama, popularnim bean bags, od kojih je svaka izrađena u liku neke životinje, kao da ste predloške uzeli iz dječje slikovnice. Limitirana kolekcija vrećastih sjedalica je rezultat promišljanja na temu kreativnog direktora Matthieua Blazyja koji je inspiraciju za izgled ovih neobičnih i neodoljivih sjedalica pronašao u dizajnu sjedalica Zanotta Sacco, dizajniranih još 1968. godine, a čiji dizajn potpisuju Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro. Kao ikona talijanskog dizajna, Sacco se nalazi u stalnim zbirkama MoMa-e, Musée des Arts Décoratifs, Victoria & Albert...

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 


Na reviji je indirektno predstavljena limitirana kolekcija pod nazivom The Ark, a koja se u opisu na stranicama Bottege Venete opisuje kao ona koja dijeli istu mekoću, anti-formalizam i savitljivost tijela koji su karakterizirali i torbe Bottega Veneta. U svom živahnom pristupu ovom dizajnerskom klasiku, Blazyjeva reinterpretacija Sacco spaja fluidnost stolca s razigranim životinjskim oblicima kako bi dočarao kreativnost, čuđenje i bezgraničnu maštu.

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

U prostoru revije bilo je raspoređeno 460 luksuznih vrećastih stolica u obliku životinja (slavna Julianne Moore sjedila na vidri a Jacoba Elordi na zecu, naravno!), a koje su u pre-order formatu dostupe za kupnju. Na kupcima je da između 15 životinjskih likova koji dolaze u više kombinacija boja, odaberu baš onu koja im se najviše sviđa, a dobro je znati da se u ponudi nalaze zečevi, vidre, pande, bubamare, lisice, psi, mace, ptice, pilići, konji, medvjedi, zmije, dinosauri, lisice i kitovi, odjeveni u meku kožu, proizvedeni u Italiji. I sada, u danima nakon revije, zanimljivo je pratiti koliko je zahvaljujući ovim dražesnim sjedalicama i samoj reviji dignuta popularnost, za koje jesam Blazy istaknuo činjenicu kako se na njima "sjedi nisko pri zemlji, dakle, imate drugačiju perspektivu."

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Oni koji prate rad Blazyja za Bottegu Venetu znaju kako ovo nije prvi put da se pozabavio sjedalicama te u reviju unio i elemente umjetnosti, jer publika je već sjedila na dizajnerskim komadima s potpisom ikonama dizajna kao što su Gaetano Pesce i Le Corbusier, čime iz sezone u sezonu potvrđuje koliko je scenografija važna kako u doživljaju mode tako i u doživljaju same modne kuće.

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Bottega Veneta 

Sjedalice sa životinjskim likovima (barem većina) su dostupne na stranicama Bottege Venete, svaki je komad označen logom brendova Bottega Veneta i Zanotta utisnutim na posebnoj kožnoj etiketi. Na zimu će ograničeni broj sjedalica biti dostupan u Design Miamiju, koji se u prosincu održava istodobno s luksuznim sajmom dizajna Art Basel Miami Beachom, u Miamiju.

Cijena jedne sjedalice se kreće od 6000 do 8000 eura, ovisno o modelu i veličini.