3 SAVJETA MARIE KONDO ZA POHRANJIVANJE STVARI: U jednom danu očistite dom od nepotrebnih i zaboravljenih predmeta

Donosimo 3 spasonosna savjeta za pohranjivanje poznate japanske savjetnice za pospremanje i održavanje kućanstva Marie Kondo

Shutterstock

Možda ste već upoznati s metodama Marie Kondo, poznate japanske savjetnice za pospremanje i održavanje kućanstva. Njezine tri knjige postale su bestseleri diljem svijeta, a KonMari metodu mnogi nazivaju revolucionarnom kada je u pitanju pohrana stvari.

Ako nemate vremena za proučavanje literature, u nastavku donosimo 3 najbolja savjeta Marie Kondo za pohranjivanje koja će vam zauvijek promijeniti život.

1. Završite s bacanjem prije spremanja

"Jedna od najčešćih pogrešaka koju činimo kada pospremamo jest to da trošimo toliko truda spremajući stvari koje možda više niti ne želimo ili trebamo", tvrdi Kondo. Tko se od nas nije žalio da nam treba više prostora u ormaru, a nosimo samo 10 od 100 odjevnih komada u redovnoj rotaciji?

Kondo savjetuje da prije pohranjivanja uklonimo sve stvari s mjesta gdje se trenutno nalaze. Primite ih jednu po jednu i upitajte se je li vam doista potrebna i čini li vas sretnom. Da, pomalo je naporno izvaditi sve svoje stvari i sortirati ih, ali na kraju ćete se riješiti toliko nepotrebnih stvari da će se sve na kraju isplatiti.

2. Spremite stvari po kategoriji

Košulje idu s košuljama, pribor za pisanje ide uz pribor za pisanje, kablovi idu uz kablove. Na taj se način nikada nećete pitati gdje je, dovraga, stvar koju tražite. Kad je riječ o raznoraznim predmetima u vašim ladicama, držite se kategorija. Primjerice, sve što vam je potrebno za pisanje može ići u prostor za pohranu uredskog materijala.

3. Pohranjujte stvari uspravno

Umjesto da svoje košulje pohranjujete na hrpu, tako da vidite samo onu na vrhu, pohranite ih presavijene okrenute prema gore, jednu do druge, tako da ih skenirate poput niza knjiga. Ova metoda će vam omogućiti da odmah vidite što je unutra i napravite popis onoga što posjedujete.

Ako odjeću uspravno spremate u ladicu, moći ćete vidjeti koliko artikala iste boje posjedujete. To će vas spriječiti da nesvjesno kupujete više slične odjeće i zaboravite na komade koji obično završe na dnu hrpe. Stavite svoje presavijene košulje uspravno i oslobodit ćete ih gužvanja koje uzrokuje težina hrpe.