Vrijeme je za planiranje proljetnih i ljetnih putovanja, a nezaobilazne destinacije su one europske, do kojih možemo doći vlastitim prijevozom, ali do kojih se ipak moramo vinuti u nebesa. A kako je naša lista želja puna atraktivnih gradova europskih zemalja, veseli nas sve veća ponuda niskobudžetnih letova iz hrvatskih gradova. Našu pažnju posebno privlače letovi iz Zagreba, neke nove destinacije do kojih po prvi put možemo direktnim letom po povoljnoj cijeni, a to je ono što posebno veseli svakog putnika.

Za istaknuti je kako smo izbrojali čak 31 grad/aerodrom do kojih možete stići za svega nekoliko sati leta. Za početak provjerite destinacije, potom dinamiku letova i moguće datume, last minute ponude i cijene karata. I ne zaboravite držati se pravila vezanih za check-in i količinu prtljage koju uključuje vaša karta, a ako vam ne odgovaraju letovi iz Zagreba, provjerite ponudu iz ostalih hrvatskih gradova, Pule, Rijeke, Zadra, Splita, Osijeka i Dubrovnika.

Naša je preporuka ove sezone Španjolska, jer ovog proljeća Ryanair leti iz Zagreba do čak pet španjolskih odredišta: Alicante, (Barcelona) Girona, Lanzarote, Malaga i Palma de Mallorca. Predstavljamo ukratko svaku od destinacija dostupnih na letu iz Zagreba u čarobnoj Španjolskoj:

Alicante

Alicante
Unsplash / Ali Bergen 

Alicante je bez sumnje jedan od najljepših gradova u Španjolskoj i savršena je baza za istraživanje Costa Blance. Bilo da se želite opustiti na plaži, jesti odlične tapase ili provesti aktivan odmor, ovdje je sve moguće. Jedan od glavnih razloga za posjet Alicanteu su njegove nevjerojatne plaže. Grad je dio onoga što je popularno poznato kao Costa Blanca, 200 km obale koja se pruža od kraja Costa Cálide do grada Dénia na sjeveru pokrajine Alicante. Očekujte zlatne pješčane plaže, kristalno čisto more i atraktivne sadržaje. Playa del Postiguet najbliža je plaža povijesnom centru Alicantea i jedna od omiljenih plaža među lokalnim stanovništvom, a posebnom je čine zlatni pijesak i mirno more. Privlače i barovi uz obalu, ali i činjenica kako je regija Alicante dom više od 50 muzeja koji sežu od suvremene umjetnosti i lokalne kulture do arheologije, pa čak i čokolade i začina. Još jedna dobra stvar kod ovih muzeja je činjenica da je većina njih besplatna.

Alicante
Unsplash / Victoria Niezh 

 Ako u Alicanteu ostanete dulje od vikenda, imate dovoljno vremena da posjetite neki drugi španjolski grad ili mali obalni gradić. Preporuka su Cartagena i Murcia. Ovi gradovi dom su impresivnih povijesnih građevina i bogate su povijesti. Primjeri povijesnih građevina su simbolično rimsko kazalište Carthago Nova i ruševine katedrale u Cartageni te katedrala u Murciji.

Girona

Girona
Unsplash / Nattalia Nunez 

Ovaj grad se nalazi u Kataloniji, a sam aerodrom u Gironi je udaljen stotinjak kilometara od Barcelone i na vama je da odlučite hoće li vam Girona biti samo dolazno odlazna stanica ili grad u koji putujete kako biste ga bolje upoznali. Osvaja na prvi pogled, i to svojim kamenim ulicama, starim zidinama i krajolicima koji oduzimaju dah. Girona nudi neodoljiv spoj povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Bilo da ste ljubitelj povijesti, ljubitelj hrane ili putnik avanturist, Girona je destinacija koja obećava da će osvojiti vaša osjetila i ostaviti vam nezaboravne uspomene.

Girona
Unsplash / David Vives 

Obavezno za doživjeti je monumentalna katedrala u Gironi poznata po najširoj gotičkoj lađi na svijetu. Impresivno stojeći na vrhu dugog niza kamenih stuba, crkva je zasigurno jedna od glavnih atrakcija Girone. Girona je poznata po svom Ciutat Antiga (Stari grad), a posebno po Židovskoj četvrti iz 13. stoljeća. Poznata kao Call, četvrt se smatra jednom od najvećih i najbolje očuvanih židovskih četvrti u Europi. Doživite i Eiffelov most, ili Pont de les Peixateries Velles, a koji je dizajnirao Gustave Eiffel, isti arhitekt koji je odgovoran za kultni Eiffelov toranj u Parizu. Sa svojim prepoznatljivim rešetkastim dizajnom i zamršenim metalnim konstrukcijama, Eiffelov most je dokaz Eiffelovog inženjerskog umijeća i postao je omiljen znamenitost u Gironi. Girona je poznata po izuzetnoj kuhinji koju karakterizira kombinacija tradicionalnih i modernih jela, temeljena na korištenju lokalnih proizvoda i starim receptima. Tu se nalazi i jedan od najboljih restorana na svijetu, slavni El Celler de Can Roca.

Lanzarote

Lanzarote
Unsplash / Luke Thornton 

Bezbroj je razloga zašto posjetiti ovaj Kanarski otok. Sa svojom bijelom, kubičnom arhitekturom naspram valovitih vulkana i polja lave, Lanzarote nudi jedinstveni vizualni doživljaj. Dio Kanarskih otoka, arhipelaga u blizini obale Maroka, otok je poznat po svojim vinogradima, stjenovitim pješačkim stazama i kulturnim atrakcijama (zahvaljujući umjetniku Césaru Manriqueu), kao i Ovdje vas očekuju predivne plaže sa crnim, zlatnim ili bijelim pijeskom, a na vama je da birate između onih mirnijih ili turistički privlačnim. Uživajte u vulkanskim pejzažima te posjetu nacionalnom parku Timanfaya, koji je nastao nizom erupcija u 18. stoljeću. Ovdje živi i jedinstvena arhitektura.

Lanzarote
Unsplash / Olga Mai 

Jedinstveni arhitektonski stil Lanzarotea uvelike je posljedica avangardnih dizajna španjolskog umjetnika-arhitekta Césara Manriquea, koji je proveo velik dio svog života na otoku. Hrana je ovdje više nego savršena, a prilika za izlete je i prilika za otkriti zanimljive vrste flore i faune.

Malaga

Malaga
Unsplash / Nadia Narvaez 

Malaga je jedan od najstarijih gradova na svijetu, lučki grad koji zadnjih godina doživljava preporod, prije svega zahvaljujući odličnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni. Danas je grad kozmopolitsko središte koje svojom zadivljujućom arhitekturom, zanimljivim muzejima i nezaboravnom atmosferom privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Zahvaljujući svom položaju uz suncem okupanu obalu južne Španjolske, Malaga je također najbolja prijestolnica andaluzijske regije Costa del Sol, omiljenog odredišta slavnih, koji uživaju u divnim plažama te brojnim aktivnostima.

Malaga
Unsplash / Reiseuhu 

Obavezno posjetite muzej slavnog Pabla Picassa, ostatke rimske kulture, utvrdu Alcazaba i dvorac Gibralfaro. Na listi vam se mora naći i čarobni botanički vrt s preko 2000 biljnih vrsta sa svih strana svijeta. Naravno tu su i kilometarske plaže, vrhunska gastronomija, odličan noćni provod, a preporuka je da u gradu ostanete minimalno tri dana.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca
Unsplash / Sara Darcaj 

Palma je glavni grad otoka Mallorce, otmjen,poseban i vrlo aktivan. Polovica stanovništva otoka živi u ovom gradu, tijekom cijele godine privlači luksuznim hotelima, restoranima, ponudom i noćnim životom, kao i odličnom umjetničkom scenom. Često ga se uspoređuje s Barcelonom, a budući da je udaljen 15 minuta vožnje taksijem od zračne luke, predstavlja savršen gradski odmor. Smještena na jugu otoka, Palma gleda na svjetlucavo Sredozemno more. Iako postoji mnogo očaravajućih dijelova grada, glavne atrakcije i trgovine smještene su oko goleme gotičke katedrale dolje uz obalu. Ovo područje prepuno je drevnih prolaza, povijesnih spomenika i veličanstvene arhitekture. Trenutni imidž Palme uvelike duguje posljednjih dvjesto godina, ali povijest Palme je izuzetna. Najpoznatija građevina Palme je gotička katedrala La Seu; izgrađen na mjestu džamije koja je nekada bila rimski hram, a izdiže se iz gradskih zidina koje su označavale rub mora.

Palma de Mallorca
Unsplash / F A Grafie 

Pokraj katedrale nalazi se L'Almudaina, palača iz 13. stoljeća s prekrasnim vrtovima. Ne možete ne primijetiti modernističku arhitekturu ovoga grada, a sve to zahvaljujući Gaudijevom utjecaju dok je boravio na otoku kako bi nadgledao restauratorske radove na katedrali. Najpoznatija je Fundació La Caixa, koju je projektirao katalonski arhitekt Lluis Domenech i Montaner, bila je to zgrada koja je započela ludilo za modernističkom (secesijskom) arhitekturom u gradu. Španjolski umjetnik Joan Miró proveo je najveći dio 30 godina života na Mallorci, a zapadno od Palme nalazi se zaklada posvećena njegovim djelima. Oko grada vas očekuju i odlične plaže, i na zaboravite kako je Palma grad prepun događanja u svako doba godine, mjesto na kojem se živi i ljubav prema odličnoj gastronomiji.