Ako vam ideja o hotelu u svemiru zvuči primamljivo, strpite se do 2025. godine. Naime, Orbital Assembly, tvrtka specijalizirana za projektiranje i izgradnju svemirskih postaja, tada planira otvoriti luksuzne smještajne kapacitete među zvijezdama.

Oba hotela u izradi, Voyager Station i nedavno najavljeni Pioneer Station, primit će više od međugalaktičkih putnika jer će biti prikladna za poslovanje, istraživanje i proizvodnju.

Voyager Station, prvi predstavljeni svemirski hotel tvrtke Orbital Assembly, izvorno je dizajniran za smještaj 280 gostiju, no planovi su povećali taj broj na 400. Tvrtka je također nedavno podijelila nacrte za manji hotel nazvan Pioneer Station, koja bi udomila znatno manje ljudi, ukupno 28, ali bi mogao krenuti s poslovanjem već za dvije godine.

Hotel u svemiru Pioneer Station
Profimedia 

Iz tvrtke Orbital Assembly poručili su kako će odsjedanje u hotelu u svemiru biti dostupno na najmanje četiri dana, a najviše dva tjedna, ovisno o cijeni i mogućnosti prilagodbe na svemir.

I Voyager Station i Pioneer Station dizajnirani su tako da što više ublaže prilagodbu na boravak van Zemlje. Naime, obje postaje koriste umjetnu gravitaciju, koja se najbolje može razumjeti usporedbom s vrtnjom vode u kanti. Otprilike na isti način kako se kanta može vrtjeti u krug, zadržavajući vodu, svemirski hotel bi slično simulirao gravitaciju. Kako stoji na web stranici Space Voyagera, stupanj umjetne gravitacije varirat će ovisno o brzini rotacije.

I Voyager Station i Pioneer Station izgledaju poput divovskih plutajućih kotača. Na Voyageru, luka za pristajanje u sredini postaje dočekivat će brodove te služiti kao operativni i kontrolni centar. Dizala u oknima potom prevoze goste i zaposlenike do glavnog ugostiteljskog prostora, koji okružuje strukturu hotela na način na koji guma okružuje kotač. 

Hotel u svemiru Voyager Station
Profimedia 

Dok je umjetna gravitacija važna za dugoročna svemirska staništa, za brojne posjetitelje koji će se odvažiti na ovakvu vrstu putovanja, osjećaj bestežinskog stanja veliki je dio privlačnosti. Zbog toga tvrtka želi osigurati da se ovo iskustvo ne propusti. Unutrašnjost Pioneer Stationa dizajnirana je da funkcionira u nultoj i djelomičnoj gravitaciji. Oba su hotela fleksibilna kako bi odgovorila na potrebe različitih posjetitelja.

I na Voyageru će postojati prilika za iskustvo nulte gravitacije, a dizajn trenutno uključuje planove za rekreacijske aktivnosti, kao što su košarkaške utakmice gdje se sudionici mogu vinuti više u zrak zbog bestežinskog stanja. 

Za sada nisu poznate cijene soba  u hotelima, ali uspoređujući ih s drugim planiranim misijama u svemir, vjerojatno neće biti jeftin. Međutim, tim tvrtke Orbital Assembly već je uvjerio javnost da se nadaju da će s vremenom, kako svemirski turizam bude sve uobičajeniji, cijena boravka biti slična cijeni karte za krstarenje.