Nezaobilazna platforma za ljubitelje putovanja diljem svijeta zasigurno je Airbnb koja odlično komunicira i preko Instagram profila koji prati 5,2 milijuna pratitelja. Zato je zanimljivo zaviriti u podatke koji otkrivaju kojih je to 10 najlajkanijih objava destinacija i smještaja u 2022. godini, jer taj je odabir i realna slika onog što su pratitelji ove platforme prepoznali kao najpoželjnije. Za istaknuti je kako većina od top 10 smještaja privlači prihvatljivom cijenom te lokacijom koja je uglavnom smještena daleko od velikih gradova, a svaka je uronjena u prirodne ljepote i pruža pogled za pamćenje. Idemo na put, od Argentine, preko Španjolske do Turske.

Casa de Sanchez, San José de Ocoa, Dominikanska republika

Pogled iz ovog rustikalnog smještaja u gradiću San José de Ocoa, u Dominikanskoj Republici, osvojio je najviše lajkova na Instagram profilu ove platforme u 2022. Dovoljno je baciti pogled kako bi otkrili zašto: pogled na planinski masiv Central Cordillera te sam gradić, te na plamteće zalaske sunca koje korisnici ističu kao nezaboravne.

Staklena šumska koliba, Santa Catarina, Brazil

Ova staklena koliba na imanju u blizini grada Santa Catarina u Brazilu, nema struju, wi-fi i signal za mobilne mreže, i predstavlja mjesto kao savršeno za bijeg od svakodnevice. Savršeno je mjesto za uživanje u noćnom zvjezdanom nebu, te plivanje u rijeci. Zanimljivo je kako unutar kolibe nema vode ali zato gosti mogu uživati u kupanju u kadi smještenoj u šumi.

Koliba The Step, Montgomery, New York, SAD

Ovaj smještaj već na prvi pogled privlači izgledom, okvirom u obliku slova A te činjenicom da je jedan od najlajkanijih bez obzira na to što unutar kolibe nema vode. Jer ovo mjesto, smješteno u Hudson Valley, okruženo jezerima, farmom, poljima kukuruza te pristupom rijeci Walkill. Unutrašnjost je savršena za odmor dvije osobe.

Cliff House, Monterey, Kalifornija, SAD

Ovaj smještaj je kao stvoren za sve koji obožavaju na pogled s litica omiljene kalifornijske destinacije – Big Sura. Smješten na samo 15 minuta od samog mjesta te manje od pola sata od nezaobilaznog Carmel-by-the-Sea, što sam smještaj čini idealnim za sve koji su u prilici otkriti ljepote između Los Angelesa I San Francisca.

Villa Pairidaeza, Kalkan, Antalija, Turska

Odličan mamac za europske putnike koji su u potrazi za destinacijom koja spaja blizinu plaža mjesta Kalkan, pogled na Sredozemno more te činjenicu da dnevni najam iznosi oko 100 eura. Vila nudi smještaj u tri spavaće sobe opremljene luksuzno uređenim kupaonicama, bazen te veliku terasu.

Pogled na Patagoniju, Río Negro, Argentina

Ovaj stan je smješten u argentinskom gradiću San Carlos de Bariloche koji se nalazi podno Patagonijskih Anda, a privlači fotografijama s kojih pogled puca na planinske vrhunce pod snijegom. Destinacija je idealna za ljubitelje prirode, uspinjanja, planinarenja... jer u blizini se nalazi jezero Gutiérrez koje privlači kristalno plavom bojom vode.

Boutique Studio, Gent, Belgija

Ovaj dizajnerski privlačan stan za najam je smješten u atraktivnoj zgradi iznad jednog od najboljih kafea u gradu. Zanimljivo je kako su kava, svježe cijeđeni sok od naranče i kroasan uključeni u cijenu boravka s doručkom, pa ne čudi što je smještaj ocijenjen najvišim ocjenama.

La Parra, Benalauria, Malaga, Španjolska

Kuća koja kao da je izašla iz neke bajke je savršeno mjesto koje spaja stogodišnju povijest te šarm seoske kuće, a privlači i činjenicom da se nalazi na vrhu mjesta koje broji svega petstotinjak stanovnika. Okružen vrtom i šumom, te pogledom koji puca s terase, privlači i cijenom od 60 eura za noć za dvije osobe.

Nature's Paradise of My dream, Chenggong, Tajvan

NA drugom kraju svijeta se nalazi mini koliba za dvoje. Okružena bambusima nalazi se na savršenom mjestu između mora i šume, pruža osjećaj mira kako eksterijerom tako i interijerom. Odličan odabir za putnike koji vole predah s dozom zena.

The Granary koliba, Rotherfield, Essex, Velika Britanija

U srcu pet stotina godina starog imanja u istočnom Sussexu nalazi se ova šarmantna kućica koja je oduševila korisnike Instagrama tradicionalnom arhitekturom u stilu engleske kolibe. Najmom ovog smještaja gosti su u prilici istražiti vrtove i kilometre šumskih staza, te uživati uz bazen i teniski teren.